Європейський парламент переніс своє засідання через коронавірус

Цього тижня Європейський парламент прийме резолюцію, в якій він повинен закликати до кращого захисту фондів ЄС від зловживань. Це показує порядок денний майбутнього засідання депутатів Європарламенту, які збираються в Брюсселі, а не в Страсбурзі, через обстановку з поширенням COVID-19.

ЄП обговорив питання з єврофондами в січні через розслідування проти прем’єр-міністра Чехії Андрія Бабіша. Наприкінці лютого група членів Європарламенту вирушила до Праги, щоб ознайомитися з цією справою, перш ніж голосувати за резолюцією. Вони були прийняті господарями на рівні заступників міністрів, передає БТА.

Сьогодні ввечері члени Європарламенту приймуть рішення за пропозицією Європейської Комісії про зміни в законодавстві співтовариства про охорону природи. Минулого тижня Комісія представила так званий “закон про клімат”, який пропонує подвоїти зусилля по досягненню більш чистої економіки до 2030 року.

ЄП обговорить ситуацію з поширенням хвороби covid-19 завтра. Члени Європарламенту повідомляють, що значне збільшення числа інфікованих в найближчі тижні матиме серйозний вплив на охорону здоров’я, економіку і суспільне життя.

Також у вівторок вони обговорять запит Варшавського окружного суду про відмову від недоторканності Гая Верхофстадта за його виступ на пленарному засіданні 2017 року. У цій заяві Верхофстадт назвав» фашистськими ” учасниками демонстрації незалежності Польщі, причому один з цих громадян відчув себе ображеним і подав скаргу до суду. У четвер ЄП прийме резолюцію, в якій планується відхилити запит, пояснивши, що заяви Верхофстадта є частиною виконання його службових обов’язків і, отже, підпадають під дію його імунітету від членів Європарламенту.

У середу ЄП оцінить прикордонну ситуацію між Грецією і Туреччиною після рішення Анкари про полегшення пересування мігрантів в ЄС. Того ж дня члени Європарламенту обговорять нездатність Європейської Ради 20-21 лютого досягти угоди щодо бюджету ЄС до 2027 року.