Провідні світові компанії закликають уряди захищати навколишнє середовище

Всесвітній фонд природи (WWF) і Коаліція «Бізнес для природи» висунули п’ять рекомендацій на щорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

«Бізнес для природи», частиною якого є WWF, наполегливо закликає уряди вжити конкретних заходів для укладення Нової угоди про природу і людей, що робить екологічний і соціальний розвиток пріоритетними напрямками розвитку економіки.

«Бізнес для природи» – це об’єднання впливових неурядових і ділових організацій, метою яких є рішучий заклик до захисту навколишнього середовища. І основний акцент Давоського форуму – саме боротьба зі зміною клімату.

Згідно з недавнім звітом Всесвітнього економічного форуму, бізнес більше залежить від природи, ніж вважалося раніше. Отримання близько 44 трильйонів доларів – більше половини світового валового продукту – пов’язано з природними ресурсами, які знаходяться під загрозою.

У зв’язку з цим більше 360 компаній з Коаліції «Бізнес для природи» взяли на себе зобов’язання допомагати захищати і відновлювати навколишнє середовище.

«Сьогодні з’являється все більше свідчень того, що ми знищуємо планету зі швидкістю, яка ніколи раніше не спостерігалося в історії людства. Вчені стурбовані необхідністю вжиття термінових заходів щодо стримування зміни клімату, сприяння сталому зростанню і припинення радикального скорочення біорізноманіття»,- попереджає WWF.

Щоб розробити адекватні рекомендації для урядів щодо захисту економіки, спільнот і джерел існування мільйонів людей, Коаліція «Бізнес для природи» задіяла сотні компаній з 15 регіонів, що діють на п’яти континентах.

Вони наполягають на:

  1. Визнання катастрофічної ситуації, викликаної зникненням біорізноманіття планети і прийнятті глобальних заходів, які зупинять цей процес до 2030 року.
  2. Встановлення захисту навколишнього середовища в якості основного напрямку державної політики для забезпечення ефективного виконання природоохоронного законодавства.
  3. Прийнятті далекоглядних рішень урядами, компаніями і фінансовими організаціями, які виходять за рамки цілей короткострокового прибутку.
  4. Виділенні коштів для соціально справедливої ​​трансформації – субсидій і стимулів для реформ, що роблять позитивний вплив на природу, а також інтеграції інноваційних моделей для економіки.
  5. Об’єднанні зусиль на підтримку природи з боку державного і приватного секторів. Знищення природи тягне за собою серйозні витрати для бізнесу та економіки і ускладнює вирішення важливих глобальних проблем, таких як зміна клімату і соціальна нерівність. І це підриває здоров’я і благополуччя людей, соціальний прогрес і прогрес в досягненні цілей сталого розвитку.

«Щоб покласти край цьому порочному процесу, ми повинні забезпечити чітке розуміння взаємозв’язку між природою, людьми і розвитком у всіх секторах економіки і на всіх рівнях прийняття рішень»,- прокоментувала керівник WWF в Болгарії Веселина Кавракова.

«Наприклад, боротьба зі зміною клімату приречена на провал, якщо ми не будемо звертати увагу на наш вплив на природу і нашу залежність від неї»,- додала вона.

Більшість підприємливих бізнес-лідерів вже визнали, що їх економічний успіх тісно залежить від стану навколишнього середовища і що на поточну бізнес-модель не можна покластися в середньостроковій або довгостроковій перспективі.