Брюссель оштрафував BMW і Volkswagen на 875 мільйонів євро за очистку викидів

Європейська комісія (ЄК) заявила, що три німецьких автовиробника порушили антимонопольні правила ЄС, обмеживши конкуренцію в області очищення викидів для нових легкових автомобілів, оштрафувавши BMW і Volkswagen на загальну суму 875 мільйонів євро.

Європейська комісія уточнила, що тріо таємно погодило технічні розробки в області очищення оксиду азоту, але Daimler (материнська компанія Mercedes) не була оштрафована, оскільки виявила існування картелю.

«П’ять виробників автомобілів Daimler, BMW, Volkswagen, Audi і Porsche мали технології для зниження шкідливих викидів, які перевищують законодавчі вимоги європейських стандартів викидів. Але вони уникали конкуренції, щоб краще використовувати весь потенціал цієї технології очищення від необхідного за законом», – заявила комісар ЄС з питань конкуренції Маргрет Вестагер.

«Отже, сьогоднішнє рішення стосується того, чому юридичне технічне співробітництво пішло не так. І ми не терпимо, коли компанії ідуть змови», – додала вона.

Volkswagen заявив, що розглядає можливість судового позову проти штрафу, наполягаючи на тому, що санкції за переговори з іншими автовиробниками про технології викидів шкідливих речовин створюють сумнівний прецедент.

«Комісія вступає в нову юридичну зону, оскільки вперше розглядає технічне співробітництво як порушення антимонопольного законодавства», – заявив німецький автовиробник після накладення штрафу в 502 мільйони євро.

«Це також накладає штрафи, хоча зміст дзвінків ніколи не було реалізовано, і в результаті жоден клієнт не постраждав», – йдеться в заяві Volkswagen.

BMW погодилася на угоду, запропоновану Європейською комісією, заплативши штраф в розмірі 373 млн. євро, заявивши, що зняла підозри у використанні незаконних «пристроїв пошкодження» для обману тестів на викиди.

«На цьому наголошує, що ніколи не було заяв про незаконне маніпулюванні системами контролю викидів BMW Group», – йдеться в заяві компанії.