ВООЗ рекомендує різко підвищити акциз на алкоголь в Європі для боротьби з раком

“Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендувала подвоїти акцизи на алкоголь в Європі як засіб запобігання майже 5000 смертей від раку щороку”, – повідомляє AFP.

Європейське бюро ВООЗ заявило, що підвищення акцизів на алкогольні напої є «одним з кращих заходів» щодо запобігання «потенційно небезпечного» раку, додавши, що такі країни, як Росія і Великобританія, виграють найбільше.

За даними ВООЗ, споживання алкоголю причинно пов’язано з раком порожнини рота, гортані, глотки, стравоходу, печінки, грудей і колоректальним раком.

Агентство ООН заявило, що його медичні прогнози показують, що «щорічно в Європейському регіоні ВООЗ можна уникнути приблизно 10 700 нових випадків раку і 4 850 смертей від раку, пов’язаних з алкоголем, за рахунок подвоєння поточних акцизів на алкогольні напої».

За оцінками регіонального бюро ВООЗ, 180 000 випадків захворювання і 85 000 смертей щорічно «вважаються викликаними алкоголем».

У ньому говориться, що подвоєння податків допоможе більш конкретно запобігти до 1000 смертей на рік від раку грудей і до 1700 смертей від раку прямої кишки.

За даними ВООЗ, у 2020 році в Європі було діагностовано 4,8 мільйона нових випадків раку.