Громадські діячі закликають Меркель звільнити Ассанжа

Близько 120 політиків, журналістів і діячів культури закликали канцлера Німеччини Ангелу Меркель взяти участь в кампанії по звільненню засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа під час візиту в США. Візит запланований на 14-16 липня. Інформацію з цього приводу опублікувало агентство DPA з посиланням на лист, адресований голові уряду Німеччини.

Ініціатором петиції є німецький журналіст і письменник Гюнтер Вальраф. Серед підписантів – члени ХДС, ВДП, Вільної демократичної партії, Лівої партії, зелених, колишній міністр закордонних справ Зігмар Габріель – глава організації Atlantic Bridge, яка підтримує розвиток німецько-американських відносин, а також ряд літературних організацій, діячі культури.

«Ми закликаємо вас допомогти навести мости у випадку Джуліана Ассанжа», – йдеться в повідомленні. У листі міститься заклик Меркель пояснити президенту Джо Байдену, «наскільки важливо в інтересах захисту свободи ЗМІ для Сполучених Штатів відмовитися від позову проти засновника WikiLeaks, щоб він міг одужати в сімейному оточенні». Ті, хто підписав також благали канцлера Німеччини знайти «гуманітарне рішення для Ассанжа і президента Сполучених Штатів – варіант, який дозволив би йому зберегти свою владу».

«Це буде сильний і запам’ятовується гуманітарний жест в кінці вашого терміну, а для президента Джо Байдена – можливість, нарешті, залишити позаду епоху Дональда Трампа з точки зору захисту свободи преси і свободи слова», – сказано в листі. «Ставлення до Ассанау несумісне з принципами верховенства закону, жахливі умови у в’язниці – це гуманітарний скандал», – заявили петиціонери. З огляду на серйозні проблеми зі здоров’ям Ассанжа, вони закликають до негайних дій.

BGNES нагадує, що 4 січня британський суд відхилив запит США про екстрадицію, але Вашингтон оскаржив це рішення. Команда юристів Ассанжа заявляє, що слухання можуть зайняти роки.

Міністерство юстиції США звинуватило Ассанжа в шпигунстві і комп’ютерних вторгнення за публікацію тисяч секретних документів з WikiLeaks. У разі екстрадиції і засудження в Сполучених Штатах Ассанжу погрожували десятиліття тюремного ув’язнення.