Сілезьке воєводство видало українцям рекордну кількість дозволів на роботу

З січня по вересень в Сілезькому воєводстві українським трудовим мігрантам видано 15 тисяч дозволів на роботу.

Сілезьке воєводство серед українців, які приїжджають працевлаштуватися в Польщі, стає все більш популярним. Про це свідчать статистичні дані за останні кілька років. Так, якщо в 2015 році було видано 2 тисячі дозволів на роботу, то у 2016 році – 7 тисяч. Минулий рік був рекордним – 23 тисячі дозволів. Судячи з динаміки, в 2018 році кількість дозволів на працевлаштування в воєводстві перевищить 20 тисяч.

Сілезький воєвода Ярослав Вечорек розповів, що «завдяки дуже низькому рівню безробіття і динамічному зростанню польської економіки, на ринку праці відкрилися можливості для іноземців. Наприклад, в 2015-2016 роках найбільша кількість заявок на працевлаштування було від водіїв».

Активно реалізується проект «Підтримка інтеграції іноземців в Сілезькому воєводстві», його бюджет складає 3,3 мільйона злотих. Зокрема іноземним громадянам допомагають швидше адаптуватися до життя в польському суспільстві і можливості вивчення польської мови дітьми мігрантів. Заплановані курси для людей, які прибувають не з країн ЄС, в Сілезькому університеті в Катовіцах почалися заняття на курсах польської мови.

Політика польської влади на місцевому рівні свідчить про те, що вони зацікавлені, щоб українці якомога довше залишалися працювати в Польщі і перевозили в країну свої сім’ї.

Нагадаємо, білетомати в польському місті Лодзь нещодавно почали працювати на українській мові. Згідно зі статистичними даними в місті проживає близько 90 тисяч українців. Тільки в 2018 році вид на проживання отримали 9 тисяч наших співгромадян.