ЄС робить кроки для захисту України від російської агресії

ЄС робить кроки для захисту України від російської агресії

“ЄС вважає, що Росія намагається «де-факто інтегрувати» частини східної України за допомогою «незаконних виборів» і  видачі паспортів місцевим жителям”, – повідомляє Bloomberg з посиланням на документ, поширений серед членів союзу.

“Крім того, ЄС має намір зміцнити енергетичну безпеку України, а також залучити країну до участі в ряді проектів безпеки ЄС на тлі заяв про можливу агресію Росії”, – йдеться в документі.

У той же час президент Росії Володимир Путін заявив, що питання видачі паспортів носить чисто гуманітарний характер, що у Росії немає бажання створювати проблеми Києву, але ситуація з громадянськими правами в Донбасі перетинає кордон.

У документі ЄС перерахований ряд кроків, які ЄС може зробити для «посилення стійкості України до російської агресії».

До них відносяться:

  • посилення підтримки країни в боротьбі з «гібридними погрозами, включаючи протидію кіберзагрозам і дезінформації»,
  • допомога Україні в вакцинації, особливо для вразливих груп, щоб запобігти ослаблення країни через соціально-економічної кризи або кризи в галузі охорони здоров’я,
  • можливість підвищення енергетичної безпеки країни “для зменшення залежності від Росії»,
  • доступ України до участі в деяких проектах ЄС в області безпеки.

Агентство відзначає, що Європейська служба зовнішніх зв’язків планує підготувати звіт по даному питанню.

Влада України і західні країни неодноразово звинувачували Росію у втручанні у внутрішні справи України. Росія відкидає звинувачення і називає їх неприйнятними. Москва неодноразово заявляла, що не є стороною внутрішньоукраїнських конфліктів і зацікавлена ​​у виході Києва з політичної та економічної кризи.