Женева проголосувала за найвищу мінімальну заробітну плату в світі

Через два тижні в Женеві вступить в силу нова мінімальна заробітна плата в 23 швейцарських франка за годину (близько 21 євро), яка буде найвищою в світі. Беручи до уваги в середньому 41 годину на тиждень серед робітників в Женеві, нова заробітна плата складе близько 4086 швейцарських франків або близько 3700 євро на місяць. “Це набагато перевищує зарплату в 2180 євро (12,1 євро в годину) в Австралії, яка посідає друге місце по мінімальній заробітній платі в світі”, – повідомляє «Deutsche Welle».

Нова мінімальна заробітна плата була затверджена на місцевому референдумі, на якому ініціатива «мінімум 23 франка» отримала підтримку 58,16% виборців, не дивлячись на те, що в 2011 році вони відхилили таку пропозицію.

Нова мінімальна заробітна плата в Женеві контрастує з такою в Європейському союзі, де навіть в країні з високим рівнем життя, такій, як Люксембург, вона становить «всього» 2141 євро на місяць. За даними Євростату, мінімальна зарплата в Ірландії, Нідерландах, Бельгії, Німеччини і Франції коливається від 1539 до 1706 євро.

З усіх інших тільки Іспанія перевищує тисячу євро – 1108 (цифра аналогічна до 1122 євро в Сполучених Штатах). Відзначимо, що Італія, Кіпр, Австрія та скандинавські держави-члени ЄС (Фінляндія, Швеція і Данія) не мають національної мінімальної заробітної плати.

Нова мінімальна заробітна плата може збільшити кількість робочих, які живуть в прикордонних районах Швейцарії з країнами, де зарплати набагато нижчі.Вони щодня перетинають кордон, щоб піти на роботу.