ЄС: 24 мільярди євро на відновлення сільського господарства

Європейська комісія (ЄК) запропонувала виділити 24 мільярди євро на відновлення сільського господарства зі свого фонду “ЄС наступного покоління”, який повинен надати фінансову підтримку відновленню економіки ЄС в розмірі 750 мільярдів євро протягом наступних семи років. Про це заявив комісар ЄС з питань бюджету Йоханнес Хан, представляючи ініціативу в Європарламенті.

«Фонд нового покоління забезпечить додаткове фінансування сільськогосподарського сектора ЄС в рамках Спільної сільськогосподарської політики Союзу. Ці кошти дозволять нам поліпшити процес посткризового відновлення в сільському господарстві», – сказав комісар.

Європейська комісія представила 27 травня проект зі створення фонду відновлення економіки ЄС після пандемії коронавіруса. Його кошти будуть виділені в якості пріоритету для розвитку проектів і компаній, які можуть допомогти в досягненні ідеологічної мети Європейської комісії – побудови нової економіки ЄС з нульовими викидами вуглецю до 2050 року. Планується погашення цієї суми до 2058 году. Але для цього буде необхідно ввести нові податки і збільшити внески держав-членів до бюджету ЄС в майбутньому.

Створення цього фонду тепер має бути схвалено країнами Співтовариства в Раді ЄС і політичними партіями Європейського Союзу в Європейському парламенті. Щоб забезпечити позитивний відгук європейських політиків на ці пропозиції, Європейська комісія щодня проводить з 28 травня два-три відео-брифінги з роз’ясненнями цієї програми. У них єврокомісари докладно описують плани майбутнього розподілу грошей в підпорядкованих їм секторах економіки і суспільного життя Європейського Союзу, якщо пропозиція Європейської комісії буде схвалена.