Повз Землі пролетить «потенційно небезпечний» астероїд

“Величезний астероїд пролетить сьогодні вночі у небезпечній близькості від Землі”, – повідомляє РИА Новости з посиланням на НАСА.

Небесне тіло 7482 (1994 PC1), діаметр якого більше одного кілометра, наблизиться до нашої планети трохи менше ніж на 2 мільйони кілометрів, що становить приблизно п’ять відстаней від Землі до Місяця.

Астероїд було відкрито 1994 року астрономом Робертом Макнотом. Космічне агентство США класифікує його як «Аполлон» — «потенційно небезпечний».

Це буде найбільший астероїд серед небесних тіл, який наблизиться до Землі у 2022 році.

Очікується, що астероїд знову пролетить повз Землю в липні 2022 року, але цього разу на ще більшій відстані. Наступного разу він наблизиться до нашої планети лише 18 січня 2105 року. За прогнозами, відстань складе 2326795 кілометрів.

Існує більше мільйона астероїдів, і багато хто з них нерідко пролітає повз Землю, причому переважна більшість з них не викликає особливого занепокоєння. За даними NASA, у середу і четвер минулого тижня пролетіли щонайменше п’ять астероїдів над планетою, у тому числі один розміром з автобус і три розміром з будинок.

За словами Ненсі Шабо, головного планетолога Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса, існує близько 25 тисяч навколоземних астероїдів шириною не менше 125 метрів, які можуть бути «руйнівними», якщо вони вріжуться на Землю.

У розмові з CBS вона зазначила, що вони нестимуть не глобальний характер, а регіональний. Наприклад, удар одного з них може стерти з лиця землі місто або навіть невеликий штат.