ЄС створює резерв медичного обладнання

Європейська комісія оголосила, що вирішила створити стратегічний запас медичного обладнання, такого як дихальні апарати та захисні маски, щоб допомогти країнам ЄС у боротьбі з епідемією Covid-19, повідомляє БТА.

Устаткування в резерві буде включати відділення інтенсивної терапії, засоби індивідуального захисту, такі як багаторазові маски, вакцини та ліки, лабораторне приладдя. Резерв буде частиною Механізму цивільного захисту ЄС і буде розташований в одній або декількох країнах ЄС. Країна, в якій він знаходиться, буде нести відповідальність за придбання обладнання.

ЄС фінансуватиме 90 відсотків резерву. Координаційний центр з надзвичайних ситуацій буде керувати розподілом обладнання там, де воно найбільше необхідне.

Початковий резервний бюджет ЄС становить 50 мільйонів євро. Як тільки рішення вступить в силу завтра, країни, які хочуть зберегти резерв, можуть подати заявку на пряму субсидію від ЄС. Ці кошти покривають 90 відсотків вартості резерву, а 10 відсотків, що залишилися, покриваються державою, йдеться в заяві.