Соціальні мережі потраплять під санкції в Угорщині за зловживання?

“Міністр юстиції Угорщини Юдіт Варга оголосила, що розглядає можливість введення санкцій відносно соціальних мереж за «систематині порушення» свободи слова”, – повідомляє 24 Chassa. На цьому тижні міністр має зустрітися з угорським наглядовим органом, щоб обговорити можливі санкції за недобросовісну торговельну практику, а також скликати засідання Комітету з цифрової свободи.

В умовах зростаючої хвилі критики деякі урядовці скаржилися на спроби соціальних мереж, включаючи Facebook, обмежити поширення консервативних поглядів на своїх платформах. У Варги в мережі майже 120 000 передплатників, а у Орбана – більш 1 000 000, що складає більше 10% населення Угорщини. Прем’єр-міністр часто використовує Facebook, щоб оголошувати про рішення уряду щодо COVID-19 або економічної політики. За словами Варги, питання про безкоштовний доступ до облікових записів необхідно врегулювати на рівні Європейського союзу, але можуть знадобитися більш швидкі дії через «системні зловживання».

Її коментарі були зроблені через кілька днів після того, як Польща також повідомила про можливі дії проти великих технологічних компаній. Правляча партія Польщі «Право і справедливість» (PiS), яка дотримується консервативної католицької соціальної програми, стверджує, що великі технологічні компанії здійснюють занадто високий рівень контролю над суспільними дебатами, піддаючи цензурі думки, несумісні з їх власними ліберальним світоглядом.