Гватемала хоче повернути, сплачені Росії гроші, за вакцини Sputnik V, які недопоставлені

Як повідомляє Reuters, міністр охорони здоров’я Гватемали Амелія Флорес оголосила, що уряд попросив Росію повернути гроші, вже сплачені за дози вакцини Sputnik V від COVID-19, що не були доставлені.

На початку квітня уряд президента Алехандро Яматея заплатив близько 80 мільйонів доларів за постачання 8 мільйонів доз російської вакцини. Уряд заявив, що до сих пір він отримав тільки 150 000 з них, в той час, як число випадків зараження COVID-19 в цій центральноамериканській країні досягло піку.

Міністр сказав, що Гватемала дала Російському фонду прямих інвестицій (RFDI), який відповідає за маркетинг вакцини за кордоном, 20 днів для доставки обіцяних доз.

Представник RFDI запевнив, що в Гватемалу скоро прибудуть додаткові запаси вакцини.

«Один літак Sputnik V повинен прибути в Гватемалу на цьому тижні, а наступний літак прибуде на початку наступного тижня, щоб продовжити виконання своїх зобов’язань за контрактом», – сказав Гліб Брянський, директор за спеціальними проектами RFDI.

Президент Росії Володимир Путін проголосив вакцину Sputnik V в усьому світі. У березні він сказав, що країна підписала угоди про виробництво сотень мільйонів доз за кордоном.

Але Росія зробила лише невелику частину з них, і її обсяг виробництва набагато нижче, ніж щомісяця виробляють компанії Pfizer і AstraZeneca.