В Італії виявлено 29 мільйонів доз AstraZeneca на складі в місті Анані

“Італійська влада виявили 29 мільйонів доз вакцини Oxford / AstraZeneca, що зберігаюлися на складі поруч з заправної станцією”, – повідомили La Stampa і Politico.

Згідно ЗМІ, дози, ймовірно, надходять з заводу AstraZeneca Halix в Нідерландах, виробництво вакцин на якому ще не дозволено в ЄС.

Згідно з джерелами в ЄС, ці дози спочатку призначалися для Великобританії, але експорт був зупинений після того, як блок ввів механізм обмеження експорту вакцин.

На засіданні парламентського комітету Сандра Галина, генеральний директор департаменту охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів, заявила, що не знала про дози AstraZeneca, які покидають ЄС, після того, як запит на експорт до Австралії був відхилений.

AstraZeneca не повідомила влади ЄС про дози, що зберігаються на складі Catalent в місті Аннані. Але після огляду заводу Halix комісар з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон зацікавився, куди надходять дози, вироблені на голландському підприємстві, що спонукало його попередити італійську владу про необхідність звернути увагу на це питання.

Цей висновок був зроблений в той час, коли AstraZeneca піддалася різкій критиці з боку Європейської комісії за брак вакцин і невиконання своїх початкових планів щодо постачання, викладених в попередній угоді про закупівлі з ЄС.

Остання обіцянка – доставити 30 мільйонів доз в першому кварталі року. Майже стільки ж, скільки знаходиться на складі Catalent.

Цей висновок також збігається з кроком ЄС щодо введення нових правил, які можуть скоротити експорт вакцин в ЄС на шість тижнів.

Правила націлені на такі країни, як Великобританія і США – країни, які або отримують дози, вироблені ЄС, але не відправляють вакцини назад, або країни, які вакцинували більшу кількість населення, ніж країни ЄС.