Великобританія відмовляє представникам ЄС в повному дипломатичному статусі

Як повідомляє BBC, “Великобританія відмовилася надати повний дипломатичний статус послу Європейського союзу в Лондоні, що викликало розбіжності між недавно розведеними країнами”.

Великобританія, яка була членом ЄС протягом 46 років, проголосувала за вихід з блоку в 2016 році і завершила його 31 грудня, коли Brexit вступив в повну силу.

Міністерство закордонних справ відмовляється надати послу ЄС Жоао Валле де Алмейда і його команді такий же дипломатичний статус і привілеї, як і державним посланцям, на тій підставі, що ЄС не є національною державою.

ЄС має 143 представництва, еквівалентних дипломатичним місіям, по всьому світу. Всі вони отримали повний дипломатичний статус від приймаючих країн.

BBC цитує лист, направлений міністру закордонних справ Великобританії Домініку Раабе Верховним представником ЄС із закордонних справ Жозепом Борреллом, в якому він сказав, що пропозиції Лондона з цього питання не є розумною основою для угоди.

«Пропоновані механізми не відображають специфічний характер ЄС і не відповідають майбутнім відносинам між ЄС та Сполученим Королівством, як важливою ​​третьою країною», – написав Борелл. Третя країна означає країну, яка не є членом ЄС.

Союз звинуватив Великобританію в дріб’язковості і лицемірстві, заявивши, що, коли вона ще була членом ЄС, то збиралася надати повний дипломатичний статус посланцям Євросоюзу.

У повідомленні цитується заява міністерства закордонних справ у Лондоні: «Прихильність ЄС довгостроковим домовленостям щодо представництва ЄС в Великобританії зберігається».