В Тюрінгії зрозуміли – вони вийшли з політичної кризи, що потряс Німеччину

Парламент східнонімецької провінції Тюрінгія на початку березня обере нового прем’єр-міністра, повідомляють DPA, AFP і Deutsche Welle.

Після парламентського голосування місяць тому, лідер був обраний за допомогою вкрай правої партії, що викликало великий політичний скандал в країні.

Чотири політичні партії досягли прориву в переговорах в п’ятницю. Вони домовилися провести нове парламентське голосування за прем’єр-міністра провінції 4 березня і нові вибори в Тюрінгії 25 квітня 2021 року.

Ліві, є найбільшою політичною групою в парламенті, досягли угоди по графіку з соціал-демократами, об’єднанням зелених і християнських демократів (ХДС) на зустрічі в столиці Ерфурті.

Нові вибори повинні покласти край політичній кризі в Тюрінгії, який виник після того, як Томас Кемеріч з Вільної демократичної партії був обраний прем’єр-міністром за підтримки ХДС і вкрай правої «Альтернативи Німеччини» – порушення політичного табу країни на відмову від співпраці з крайніми правими.

Чотири сторони також уклали договір про стабільність, щоб запобігти участі крайніх правих у формуванні наступного уряду.

Угода є відступом для консерваторів ХДС, які відмовилися підтримати лівого лідера Бодо Рамелова в ході голосування на початку лютого. Рамелов був прем’єр-міністром провінції з грудня 2014 року по 5 лютого 2020 року.

Однак тепер чотири партії підтримають Рамелова в якості свого кандидата на майбутніх виборах в березні. Рамелов керуватиме тимчасовим урядом до нових парламентських виборів 2021 року.

Уряд Рамелова буде продовженням червоно-червоно-зеленої коаліції, в яку входять ліві, соціал-демократи і зелені з 2014 року, хоча в цей раз у них не буде більшості в парламенті. Він має намір покинути обласної бюджетний пропуск в наступному році.

Скандал з Тюрінгії змусив лідера ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер піти у відставку і не балотуватися на пост канцлера Німеччини.