Експерти прогнозують зникнення великих екосистем

Вчені з Університету Саутгемптона, Лондонської школи східних і африканських досліджень та Університету Бангора, Уельс, виявили, що руйнування великих екосистем, таких як тропічні ліси і коралові рифи, відбувається швидше, ніж вважалося раніше, Phys.

Ліси в басейні Амазонки можуть зникнути на 49 років, а коралові рифи на Карибах – на 15 років. Експерти вивчили дані про зареєстровані зміни в 40 водних і наземних екосистемах. Виявляється, що, хоча катастрофічний колапс у великих екосистемах триває довше, руйнування відбувається швидше, ніж у невеликих екосистемах.

Результати пояснюються тим, що великі екосистеми складаються з безлічі підсистем, включаючи види та місця проживання. Ця модульність спочатку забезпечує стійкість до стресу, але після перетину критичного порогу пов’язана з прискореним колапсом, повідомляє BTA.

Таким чином, екосистеми, що існували тисячі років, можуть бути зруйновані менш ніж за півстоліття. Руйнівний ефект зміни умов екосистеми може бути виражений у лісових пожежах, які, швидше за все, будуть бушувати в результаті глобального потепління.