Сотні були затримані перед демонстрацією опозиційних партій в Казахстані

Франція повідомила, що близько 200 осіб були затримані сьогодні перед демонстрацією двох опозиційних партій в Алмати, найбільшій багатою нафтою країні Центральної Азії.

Кореспондент AFP став свідком того, як поліція затримала тридцять активістів невизнаної Демократичної партії, які намагалися провести акцію в Алмати.

“Свободу Мамі!” – протестував протестуючий на захист Жанболата Мамая, видного діяча партії, який був заарештований вчора і засуджений до трьох днів тюремного ув’язнення в якості ініціатора протестного виклику.

Його вагітна дружина, Інга Імманбай, була серед активістів, затриманих сьогодні, але пізніше була звільнена, повідомляє БТА.

За словами очевидців, близько 70 осіб були затримані співробітниками правоохоронних органів по дорозі на місце, що було названо в якості точки збору протестуючих.

У другій половині дня поліція заарештувала ще сотню осіб, які збиралися на окрему демонстрацію, названу Партією демократичного вибору Казахстану, яка була заборонена в країні в 2018 році як екстремістська.

Місцеві та міжнародні правозахисні організації давно критикують режим в Казахстані за правові заходи щодо припинення демонстрацій.

Президент Касум-Жомарт Токаєв пообіцяв змінити законодавство в цій області незабаром після того, як минулої весни зайняв вищий пост у давнього лідера країни Нурсултана Назарбаєва. Однак правозахисники також незадоволені новим законопроектом, який, за їхніми словами, містить нові обмеження.

Влада Казахстану рідко дозволяє політичні демонстрації. У грудні були затримані десятки учасників несанкціонованих антиурядових акцій протесту. У червні влада оголосила про майже 4000 заарештованих під час демонстрацій проти виборів, які привели Токаєва до влади.