Олаф Шольц офіційно обраний канцлером Німеччини

Німецький парламент обрав Олафа Шольца дев’ятим канцлером після Другої світової війни, відкривши нову еру для Німеччини, найбільш густонаселеної та економічно розвинутої країни в Європейському Союзі, після 16-річного правління Ангели Меркель. Про це повідомляє Associated Press.

Шольц вступає на посаду з великими амбіціями щодо модернізації Німеччини та боротьби зі зміною клімату, але перед ним стоїть негайне завдання боротьби з найгіршою фазою пандемії коронавірусу в країні.

За Шольца на посаді канцлера проголосували 395 депутатів при шести, шо утрималися. Його тристороння коаліція має 416 місць у нижній палаті парламенту, що складається з 736 членів.

Шольца вітали законодавці всього політичного спектру. Пізніше в середу президент Німеччини офіційно оголосив його канцлером він був приведений до присяги.

Ангела Меркель, яка більше не є депутатом парламенту, спостерігала за голосуванням з трибуни. На початку засідання депутати їй голосно аплодували.

63-річний Шольц, який був віце-канцлером і міністром фінансів Німеччини з 2018 року, привносить багатий досвід і дисципліну в коаліцію його лівоцентристських соціал-демократів, зелених і Вільної демократичної партії.

Новий Уряд прагне активізувати зусилля по боротьбі зі зміною клімату за рахунок розширення використання відновлюваних джерел енергії та прискорення виходу Німеччини з вугільної енергетики до 2030 року. Він також планує більш ліберальну соціальну політику, включаючи легалізацію канабісу для відпочинку та сприяння отриманню німецького громадянства. Новий уряд також обіцяє підвищити мінімальну заробітну плату в Німеччині до 12 євро на годину з нинішніх 9,60 євро, що, за словами Шольца, означає збільшення заробітної плати для 10 мільйонів чоловік.