ООН: використання пластмас у сільському господарстві загрожує безпеці харчових продуктів

“Катастрофічний” спосіб використання пластмас в сільському господарстві по всьому світу загрожує безпеці харчових продуктів і здоров’ю людини. Про це йдеться в новому звіті Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй.

У документі говориться, що грунти набагато більш забруднені мікропластиками, ніж океани і моря, і мільйони тонн пластику, щорічно використовуваного в харчовій і сільськогосподарській промисловості, вимагають більш ефективного управління.

Переваги пластику очевидні у виробництві та зберіганні продуктів харчування, від мішків для зрошення до рибальських снастей і огорож для дерев. Але пластмаси стали настільки поширеними, що більшість з них зараз одноразові, їх все частіше ховають, спалюють або втрачають.

Мікропластик, який утворюється при розкладанні більших деталей, викликає велику заклопотаність. Дрібні елементи споживаються людьми і дикою природою, хоча вони містять токсичні добавки і можуть передавати патогени. Деякі морські тварини вже постраждали від проковтування пластику, але мало що відомо про його вплив на наземних тварин або людей.

“Звіт є закликом до рішучих дій щодо скорочення катастрофічного використання пластмас у сільському господарстві”, – сказала Марія Хелена Семедо, перший заступник Генерального директора Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй.