Агротуризм – перспективний напрямок туристичного сектора в Україні

Сільський туризм в Європі і Сполучених Штатах розвивається вже протягом 40 років. В Україні цей сектор туристичного бізнесу робить тільки перші кроки.

Щороку в світі агротуризм впевнено додає обертів. Популярність цього виду відпочинку пов’язана з тим, що жителі великих міст, які проводять час в офісах і своїх квартирах, все більше шукають можливість буквально втекти від міського шуму і тисяч машин, а де як не в сільській місцевості можна від усього цього відпочити, подихати свіжим повітрям, покупатися в річці.

Агротуризм

Багато фермерів вже зрозуміли, що для них агротуризм – це реальна можливість стабільного додаткового доходу. Крім цього, городяни, які приїхали відпочити, із задоволенням купують продукцію фермерського господарства, нерідко стаючи безпосередніми свідками її виготовлення. Фермери в Європі, які розвивають сільський туризм кажуть, що він приносить їм до двох третин доходу.

Згідно статистичних даних, в Євросоюзі на сьогоднішній день цей сектор туристичної галузі приносить до 20 відсотків всіх доходів. Наприклад, в Італії протягом останнього десятиліття число ферм, які відкрили для туристів, збільшилася в сім разів. У Польщі в оренду туристам фермери можуть здавати до п’яти кімнат і не платити ніяких податків.

Україна має великий потенціал для розвитку сільського туризму, за оцінками експертів ця діяльність може в рік приносити українським фермерам мінімум півмільярда гривень доходу в рік.

На сьогодні український агротуризм розвивається тільки в окремих регіонах, але вже багато фермерів зрозуміли, що цей напрямок бізнесу може принести великі доходи.

Нагадаємо, раніше ми писали, що наші співгромадяни стали набагато частіше подорожувати до Чехії, за підсумками трьох кварталів цього року число ночівель українців в чеських готелях збільшилася на 46 відсотків.