Дані екзит-полів в Німеччині показують аналогічні результати для СДПН і ХДС / ХСС

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), очолювана Олафом Шольцем, набрала 26% голосів на вчорашніх парламентських виборах, що дає їй невелику перевагу над коаліцією Християнсько-демократичного союзу з Християнсько-соціальним союзом (ХДС / ХСС), що отримала 24%. Про це свідчать дані екзит-полу ZDF TV.

На третьому місці знаходиться партія «Союз 90 / Зелені» з 14,5%, на четвертому – Вільна демократична партія з 12%, за нею йдуть «Альтернатива для Німеччини» з 10% і Ліва партія з 5%.

Deutsche Welle повідомила дані іншого опитування – соціологічного агентства Infratest dima, згідно з яким ХДС / ХСС і СДПН мають однакові результати – близько 25%.

На третьому місці, за даними Infratest dima, партія «Союз 90 / Зелені», яка набрала 15% голосів.

За ними слідують популісти з «Альтернативи для Німеччини» і Вільної демократичної партії (ВДП), кожна з яких отримала близько 11% підтримки.

Згідно Infratest dima, Ліва партія також проходить в парламент з 5% голосів.

За даними екзит-полів, не можна однозначно сказати, хто переможе на виборах, так як результати перших двох політичних сил близькі.

Опитування закінчилися о 18:00 за місцевим часом, але в Берліні голосування було продовжено через великі черги перед виборчими дільницями.

У нинішніх парламентських виборах брала участь рекордна кількість партій з моменту возз’єднання Східної і Західної Німеччини. За місця в парламенті боролися 47 політичних сил. Всього було 6211 кандидатів в Бундестаг.

Німецький парламент складається не менше, ніж з 598 членів і формується за змішаною системою. Половину місць займають кандидати, які перемогли на мажоритарних виборах в 299 одномандатних округах. Решта розподіляються за пропорційною системою між партіями, що входять до парламенту. За оцінками експертів, новий склад Бундестагу може включати від 672 до 912 депутатів.