США та Німеччина, схоже, шпигують за своїми противниками за допомогою криптографічної фірми

За повідомленнями ЗМІ, західні розвідники отримали надсекретну інформацію про уряди по всьому світу завдяки прихованому контролю над фірмою шифрування Crypto AG. Швейцарська влада розслідує факти за звинуваченнями.

Сполучені Штати та колишня Західна Німеччина протягом декількох десятиліть шпигували за багатьма країнами, підтримуючи швейцарську компанію, яка продає продукти кодування, згідно з спільною доповіддю, опублікованою The Washington Post та громадськими телевізійними операторами ZDF у Німеччині та SRF у Швейцарії.

Повідомляється, що співробітники розвідки США і Федеративної Республіки Німеччини створили швейцарську компанію Crypto AG, яка потім продала свою продукцію більш ніж в 100 країнах. Ці клієнти, ймовірно, не знали, що їх зашифровані повідомлення не будуть секретом для двох провідних сил НАТО.

Швейцарська влада прокоментувала, що почала розслідування тверджень про те, що виробництво пристроїв шифрування є операцією ЦРУ і західнонімецької розвідки, що дозволило їм відстежувати дії клієнтів, які купують продукцію. Іран, Індія і Пакистан, а також військові хунти в Латинській Америці і Ватикані стали клієнтами швейцарської компанії.

Доступ до урядових повідомлень допоміг США отримати уявлення про такі події, як криза заручників в Ірані в 1979 році, під час Лівійських атак на Берлін в 1986 році. ЗМІ також повідомили, що Crypto AG надала Великобританії інформація про військові операції Аргентини під час Фолклендської війни 1982 року.

Радянський Союз і Китай не купували шифрувальні пристрої у Crypto AG.