Відносини між ЄС і Китаєм – співпраця двох найбільших світових держав

Міністр закордонних справ Китаю Ван І виступив в Брюсселі з промовою про відносини між ЄС і Китаєм. Його виступ присвячений трьом основним питанням, а також глибині та силі співпраці між двома найбільшими світовими державами, повідомляє China Global Television Network.

Ван І зазначив, що, хоча ставлення ЄС до Китаю в основному позитивне, 28 країн-членів ЄС мають «різні думки», які, за його словами, часто керуються різними поглядами по трьом основним питанням.

Перше питання полягає в тому, чи є Китай країною яка розвиваеться чи вже розвиненою. Ван І використовував аналогію зі 100-метровим спринтом, щоб проілюструвати позицію Китаю, яка, за його словами, впродовж кількох десятиліть досягла того, що інші країни досягали протягом століть.

Але пропонувати Китай негайно розглядати на тому ж рівні, що і розвинені країни, є ірраціональним.

“Один стартував рано і вже на 50 метрів попереду, хоче чесної гонки від такого ж конкурента, який все ще перебуває на стартовій лінії. Очевидно, що цей запит не має сенсу. Звичайно, якщо марафон довше, то може бути шанс надолужити згаяне, дуже швидко бігаючи », – пояснює він.

Друге питання полягає в тому, чи є Китай партнером або суперником. Ван І підкреслив глибину економічних зв’язків між ЄС та Китаєм і прихильність Китаю дотримуватися тих же міжнародні правила, що і Європа.

“Будь-який холоднокровна людина з об’єктивної точки зору побачить, що для Китаю і ЄС співпраця набагато перевищує конкуренцію, і наші області консенсусу набагато переважають відмінності. Ми партнери, а не суперники”, – пояснив він.

За словами китайського міністра, у Китаю і ЄС багато спільного, але також і протилежного. Він закликає європейців поважати досягнення Китаю.

«У Китаї і ЄС існують різні соціальні системи, шляхи розвитку, цінності та концепції. Однак такі відмінності не повинні перешкоджати нашому обміну і співпраці. Тим не менш, вони повинні виправдовувати прийняття іншого як загрози, не повинні втручатися в справи інших або прагнути змінити інших за своїм образом “, – відзначає він.

Ван І закликає Європу підтримувати рівні умови для китайських компаній, особливо шляхом «прийняття обґрунтованого і незалежного рішення з питань 5G».

Він хоче співпраці для зеленого зростання, поновлюваних джерел енергії та кругової економіки. «Підтримувати міжнародну, багатосторонню, засновану на правилах систему навколо ООН, Світової організації торгівлі та інших органів влади».

Необхідно створити загальні стандарти штучного інтелекту, безпеки даних та інших технологій, додає Ван І.