Метеорологи очікують теплого літа в північній півкулі

“Температура з червня по серпень в північній півкулі буде вищою за середню, тому що явище Ла-Нінья закінчилося”, – повідомляє AFP з посиланням на Всесвітню метеорологічну організацію. “Це, зокрема, відноситься до західних регіонів Північної Америки і крайньої північі Азії, районів Центральної і Східної Азії, Аравійського півострову та північної частини Карибського моря”, – йдеться в повідомленні 24 години.

У той же час очікується, що Північна Західна Європа, Південна Азія і Північна та Південна Америка стануть винятком із-за підвищення температури.

Згідно з інформаційним бюлетенем ВМО, ймовірність нейтральних умов без впливу Ель-Ніньо або Ла-Нінья становить 78 відсотків до липня, потім знижується до 55 відсотків з серпня по жовтень. Після закінчення цього періоду прогнози стають більш невизначеними.

Ла-Нінья стартувала в жовтні минулого року. Явище пов’язане з похолоданням поверхні Тихого океану в центральній і східній частинах. «Ла-Нінья має тимчасовий охолоджуючий ефект, який зазвичай найбільш яскраво проявляється на другий рік після початку цього явища. Це означає, що 2021 рік почався в дещо холодних умовах – за нинішніми стандартами», – пояснив генеральний секретар СОТ Пітер Талас.

“Однак це не повинно викликати «оманливого відчуття», що в «зміні клімату» сталася пауза”,- підкреслив він. Петтері Талас нагадав, що, за прогнозами ВМО, один з наступних п’яти років буде рекордно спекотним.