Вид на проживання в Німеччині

Німеччина вважається однією з найпопулярніших країн Європи серед іммігрантів. Причому це стосується не тільки біженців з Близького Сходу, а й жителів досить розвинених європейських держав, наприклад Польщі та Чехії. Найчастіше їдуть до Німеччини молоді фахівці за більш високою заробітною платою.

Німеччина фото

Стабільне економічне зростання, соціальне забезпечення і високий рівень життя німців привертають і громадян пострадянських республік. Отримання виду на проживання (ВНП) у Німеччині для українців у 2018 році – процедура досить складна, але здійсненна. Найбільші шанси на успіх мають власники дефіцитних кваліфікованих професій, досвідчені бізнесмени і студенти.

ЗМІСТ

  1. Як отримати вид на проживання в Німеччині
  2. Підстави для отримання виду на проживання
  3. Документи для оформлення виду на проживання в Німеччині
  4. Що дає вид на проживання в Німеччині
  5. Як переїхати до Німеччини (відео)

Як отримати вид на проживання в Німеччині

На відміну від жителів Європейського союзу і деяких інших держав, наприклад США, Ізраїлю, Канади або Японії, громадяни країн СНД не можуть оформити вид на проживання в Німеччині безпосередньо після переїзду, якщо спочатку причина поїздки була іншою. Припустимо, туристичною. Винятком є  хіба що особливі випадки, пов’язані з наданням політичного притулку.

Тобто перш за все громадяни України повинні мати конкретну підставу для відвідування Німеччини на період понад 90 днів, яка дозволить отримати ВНП. Відповідно, в німецькому консульстві іноземцю видається спеціальна віза, яка в майбутньому дасть можливість оформити вид на проживання.

Після прибуття в Німеччину необхідно звернутися в місцевий реєстраційний офіс (Einwohnermeldeamt), де до спеціального реєстру заноситься інформація про місце проживання іммігранта. Безпосередньо видачею ВНП займається місцева імміграційна служба (Ausländeramt). У більшості випадків список документів готується ще на стадії оформлення візи та передається через консульство Німеччини в своїй країні.

З 2011 року вид на проживання в Німеччині видається у вигляді спеціального електронного документа (карти) з вбудованим чіпом, де зібрані біометричні дані громадянина – фотографії та відбитки пальців. Зазвичай спочатку іноземець отримує тимчасовий вид на проживання (Aufenthaltserlaubnis) терміном на один рік із правом подальшого продовження.

Тимчасовий вид на проживання Aufenthaltserlaubnis фото

При дотриманні деяких умов і часового періоду, як правило 5 років, з’являється можливість оформити постійне проживання (Niederlassungserlaubnis), а ще через 3 роки – і громадянство Німеччини.

Підстави для отримання виду на проживання

Отримання виду на проживання в Німеччині для українців найчастіше пов’язане з питаннями працевлаштування або навчання, рідше з веденням підприємницької діяльності та сімейними обставинами. Зупинимося докладніше на кожному з варіантів.

Вид на проживання в Німеччині з метою працевлаштування

Легальна робота в Німеччині дозволяє іноземцю отримати ВНП. Однак для громадян із країн СНД пошук вакансії ускладнюється серйозною конкуренцією з місцевими жителями і трудовими мігрантами з Європейського союзу. У більшості випадків дозвіл на роботу дадуть тільки в разі відсутності кандидатів на робоче місце серед європейців.

Працевлаштування в Німеччині фото

Відповідно, для успішного працевлаштування потрібно володіти достатнім досвідом, кваліфікацією і навіть унікальними навичками. У конкурентних перевагах доведеться переконувати не тільки німецького роботодавця, а й Федеральне агентство з працевлаштування Німеччини (ФАТ).

Один з більш-менш доступних варіантів отримання ВНП у Німеччині для громадян з пострадянського простору – це Блакитна карта ЄС (Blue Card ЕU). Документ видається іноземним фахівцям високого рівня з вищою освітою і дефіцитною для Німеччини професією. У разі дотримання деяких умов для найму працівника навіть не потрібен дозвіл від ФАТ.

Основні вимоги для отримання Блакитної карти ЄС – це запрошення на роботу від німецької компанії і заробітна плата не нижче встановленого рівня. У 2018 році цей показник дорівнював 52 тис. євро на рік. Для деяких видів професій, наприклад у сфері IT або медицини, досить 40,6 тис. євро. Правда, в цьому випадку потрібне схвалення від ФАТ.

Як правило, Блакитна карта видається на 4 роки. Після 3 років з’являється можливість оформити статус постійного жителя Німеччини. У разі володіння німецькою мовою на достатньому рівні (мінімум В1) термін скорочується до 2 років, а особливо цінні фахівці можуть і взагалі отримати ПМП спочатку. Подружжя власника Блакитної карти мають право безперешкодно жити і працювати в Німеччині.

Вид на проживання в Німеччині з метою ведення бізнесу

Отримання виду на проживання в Німеччині для здійснення підприємницької діяльності вважається одним з найбільш доступних варіантів імміграції в цю країну.

Здійснення підприємницької діяльності в Німеччині

У 2012 році німецьке законодавство скасувало обов’язкові вимоги до іноземних бізнесменів щодо мінімальної суми інвестицій в 250 тисяч євро і створення 5 робочих місць.

Однак це не означає, що ВНП видають всім підряд. Для позитивного рішення потрібно переконати місцеву владу в потребі регіону в цьому виді бізнесу та в позитивному ефекті для німецької економіки загалом, мати грамотний бізнес-план і засоби на його реалізацію. Не завадить досвід підприємництва і профільна освіта.

Вид на проживання в Німеччині з метою навчання

Іноземні студенти отримують вид на проживання на час навчання в німецькому вузі. Для цього буде потрібно підтвердження про зарахування до навчального закладу і засоби для покриття витрат на життя в Німеччині (не менше 8 тисяч євро на рік).

Навчання в німецькому вузі фото

Під час навчання студенти мають право на підробіток. У разі успішного закінчення вузу іноземець може продовжити ВНП на строк до 18 місяців з метою працевлаштування. Однак конкуренцію з місцевими жителями і європейцями ніхто не скасує.

Вид на проживання в Німеччині з метою возз’єднання сім’ї

Подружжя та діти (до 18 років) власника німецького ВНП мають право на переїзд до Німеччини. Основні вимоги тут пов’язані з наявністю достатньої житлової площі та фінансовою забезпеченістю іноземця. Крім того, для отримання виду на проживання членам сім’ї іммігранта, зокрема дружині та дітям у віці від 16 до 18 років, знадобляться базові навички німецької мови.

Воз'єднання сім'ї в Німеччині фото

Ця умова необов’язкова, якщо ВНП видано кваліфікованому працівнику, власнику Блакитної карти ЄС або бізнесмену. У разі укладення шлюбу вже після оформлення виду на проживання в Німеччині цей документ буде дійсним протягом двох років, перш ніж дружина/чоловік отримає можливість звернутися за ВНП.

Документи для оформлення виду на проживання в Німеччині

Загальний перелік документів для отримання виду на проживання в Німеччині виглядає так

  1. Копія паспорта та в’їзної візи.
  2. Заповнений бланк заяви на ВНП.
  3. Дві біометричні фотографії.
  4. Медична страховка (Nachweis zur Krankenversicherung).
  5. Довідка про стан здоров’я (Gesundheitszeugnis für Aufenthaltserlaubnis). Оформляється в одній з лікувальних установ Німеччини (Gesundheitsamt) або у практикуючого німецького лікаря.
  6. Довідка про відсутність судимості (Führungszeugnis).
  7. Свідоцтво про реєстрацію за місцем проживання (Anmeldebestätigung) і договір оренди житлової площі (Mietvertrag), якщо буде потрібно.
  8. Доказ фінансової забезпеченості (Finanzierungsnachweis). Як правило, для трудових мігрантів досить довідки з місця роботи або копії контракту, в іншому випадку потрібна виписка з банку про наявність на рахунку коштів з розрахунку не менше 8 тис євро на рік.
  9. При переїзді з сім’єю потрібно надати свідоцтво про народження для дітей (Geburtsurkunde) і свідоцтво про шлюб (Heiratsurkunde) для оформлення ВНП дружині/чоловіку.
  10. Залежно від мети перебування в Німеччині, необхідно документально підтвердити підстави для видачі ВНП – трудовий контракт, наказ про зарахування до вищого навчального закладу, свідоцтво про реєстрацію бізнесу тощо.

В окремих випадках співробітники міграційної служби мають право вимагати додаткові або уточнюючі відомості.

Що дає вид на проживання в Німеччині

ВНП дає багато можливостей іноземцю:

  • Вільне пересування в межах шенгенської зони.
  • Право на трудову діяльність і навчання в Німеччині.
  • Можливість відкрити бізнес і отримати кредити в німецьких банках.
  • Доступ до однієї з кращих в світі систем медичного обслуговування.
  • Шанс на життя і перспективне майбутнє в стабільній і розвиненій європейській державі.

Як переїхати до Німеччини (відео)

Ми підібрали для вас відео, в якому розповідається про десять легальних способів переїзду до Німеччини.
Серед них:
1. Навчання в німецькому університеті. Надійний спосіб, який збільшує шанси одержання роботи не лише у Німеччині, а й у інших країнах, так як німецька освіта затребувана у всьому світі. Мінусами є висока вартість навчання та велика кількість часу, який потрібно буде витратити на підготовку та вступ до німецького вузу .
2. Програми по обміну. Передбачає одержання візи, яку не можна продовжити, але дає можливість отримати новий досвід та знайомства та придивитись до країни і зрозуміти чи вона вам підходить.
3. Вивчення мови. Навчатись можна у приватних школах та при університеті. Мінусами є висока вартість навчання.
4. Волонтерська робота. Забороняється працювати на інших роботах, але є можливість продовжувати візу на період здійснення волонтерської дільності.
5. Шлюб. Один з легких способів переїзду до Німеччини, якщо ваші майбутні чоловік чи дружина уже проживають на території цієї країни або мають паспорт Євросоюзу.
6. Программа Au pair. Це міжнародна програма культурного обміну, яка дає можливість прожити рік і більше в одній з країн Європи чи США в приймаючій сім’ї, а натомість доглядати за дітьми і надавати просту допомогу по дому. Віза оформлюється на рік.
7. Робота/ Blue Card. Найзатребуванішими спеціалістами є програмісти, механіки та технічні спеціалісти. Не вимагається знання мови.
8. Практика. Віза видається лише на термін до 6 місяців.
9. Родинні зв’язки/ Єврейське коріння. Якщо Ваші батьки мають чи мали німецькі паспорта Ви маєте право подавати документи на переїзд до Німеччини.
10. Шенген іншої країни.

 

Усі варіанти мають свої переваги та недоліки і Вам обирати саме свій.

Хочемо застерегти Вас від варіанту нелегального проживання (роботи) у Німеччині, який несе за собою депортацію та закриття Шенгену назавжди.