Як отримати блакитну карту ЄС – офіційні правила, список професій, умови.

Європейський Союз існує з 1992 року. Коли країни-засновники вирішили об’єднатися в конфедерацію, головною метою було забезпечити мир в Європі та зробити життя своїх громадян більш комфортним. Європейці можуть подорожувати без візи, працювати, вести бізнес або здійснювати покупки в будь-якій країні ЄС. Інший важливий момент, який робить еміграцію до Європи привабливою – це соціальні гарантії та правова захищеність.

як отримати голубу карту єс

У 2000 році уряд офіційно поставив перед собою мету зробити економіку союзу найбільш динамічною в порівнянні з іншими державами. Але не все так добре. Конфедерація відчуває дефіцит співробітників в певних галузях, особливо це стосується фахівців високої кваліфікації. Для залучення таких співробітників з-за кордону була створена блакитна карта, яка спрощує еміграцію в ЄС.

Зміст

  1. Що таке Blue card?
  2. Умови отримання
  3. Необхідні документи
  4. Потрібні спеціальності

Що таке Blue card?

Даний документ – аналог Green card Сполучених Штатів Америки. Ось тільки якщо Грін карту можна виграти в лотерею, то з європейською так не вийде. Фактично ця система була введена для того, щоб залучити молодих фахівців. До її впровадження вони набагато частіше емігрували в США, Канаду, Австралію, ніж в країни Старого Світу. Цей дозвіл дає змогу жити та працювати в одній з європейських держав протягом часу, на який укладено трудовий контракт з роботодавцем (проте не більше 3-х років).

Якщо іноземець забезпечений роботою на довший термін, блакитна карта ЄС автоматично продовжується після закінчення періоду дії.

Деякі країни не беруть участі в проекті. Так, для життя і роботи в Данії, Великобританії та Ірландії іноземцю буде необхідно отримати дозвіл на проживання або ПМП, ґрунтуючись на національному законодавстві, навіть якщо він вже є володарем синьої карти ЄС.

Власник blue card отримує такі блага:
  1. Гарантоване отримання виду на проживання чи дозволу на постійне проживання в тих державах ЄС, на які поширюється дія документа.
  2. Право на возз’єднання з сім’єю. Якщо тільки один член сім’ї працевлаштований і має контракт з роботодавцем, решта може переїхати разом з ним і вже потім шукати собі посаду або продовжувати навчання.
  3. Соціальні та правові гарантії: допомога по безробіттю, медична страховка, частково оплачувана роботодавцем, відпустка, гідні умови праці.
  4. Заробітна плата на тому ж рівні, що й у повноправних громадян конфедерації.

Умови отримання

Ключовий момент для тих, хто ставить собі питання, як отримати блакитну карту ЄС – це необхідність пошуку місця працевлаштування заздалегідь. Через інтернет або за допомогою спеціалізованих агентств – посередників претендент повинен знайти слушну вакансію і зв’язатися з роботодавцем. Після цього потенційний мігрант проходить співбесіду через Skype. Оцінюються мовні навички, особистісні та професійні якості. Якщо спілкування проходить успішно, сторона, що приймає оформлює запрошення.

У 2018 році претендент повинен підтвердити свою кваліфікацію документально – знадобиться наявність диплома спеціаліста або магістра. Неприпустимо, щоб прохач коли-небудь порушував законодавство ЄС або був помічений в припиненні правил візового режиму. В цьому випадку консульство і Міграційна служба мають підстави відмовити претендентові.

Необхідні документи

Офіційний сайт ЄС дає можливість охочим заповнити анкету в електронному вигляді, в якому зазначаються дані про освіту, досвід роботи, спеціальність і будь-яка інша інформація, яка потенційно може зацікавити роботодавця. Менеджери з персоналу європейських організацій регулярно переглядають кандидатури в пошуках відповідних для них. Якщо якості претендента знаходяться на рівні, відповідному вимогам, з ним зв’язуються через інтернет і проводять співбесіду. У разі позитивного результату іноземець може починати оформляти документи.

Головне, що потрібно пред’явити в консульстві – це трудовий контракт.

Трудовий контракт фото

Обов’язково повинні бути вказані умови праці, робочі години, рівень заробітної плати, обов’язки та права співробітника. Перш ніж найняти іноземця, фірма зобов’язана як мінімум спробувати працевлаштувати на цю посаду громадянина Європейського Союзу.

Оплата праці не може бути менше рівня, який зазначений національним законодавством. Зазвичай це в півтора раза більше, ніж мінімальна зарплата, але для деяких професій робиться виняток. Наприклад, блакитна карта в Німеччині видається співробітникові з рівнем доходу 50 000 євро в рік, але для представників дефіцитних спеціальностей сума знижується до 39 000. Мова йде про медиків, інженерів, математиків.

Знадобиться чинний закордонний паспорт, термін дії – не менше періоду, зазначеного в контракті.

Є ряд спеціальностей, які потрапляють під визначення регульованих. В цьому випадку здобувач зобов’язаний крім диплома надати дозвіл на роботу, який видається органами країни, що контролюють перебування. Якщо професія нерегульована, вистачить звичайного диплома. Швеція не вимагає навіть цього, досить буде 5 років роботи за фахом.

Потрібні спеціальності

Список професій регулюється Службою зайнятості кожної країни. Наприклад, в Італії ця інформація міститься на сайті Національного Інституту Статистики ISTAT. Всі професії розподілені на 9 категорій. Ті, які знаходяться в 1, 2 або 3 групі є потрібними та дають шанс своїм представникам отримати заповітну карту. Говорячи про Європейський Союз в цілому, потрібні фахівці в таких галузях:

Точні науки. Потрібні програмісти та системні адміністратори, а також викладачі математики, фізики, основ програмування в коледжі та університеті.

Медицина. Потрібні представники хірургічних спеціальностей (анестезіологія, щелепно-лицьова, судинна, ендоскопічна хірургія), а також кардіологи, урологи, психіатри. Бракує фармацевтів, медичних техніків, молодшого і середнього медичного персоналу (сестри, санітари). Особливо раді лікарям з інших держав у Польщі та Чехії. Тут відносно просто підтвердити диплом.

Юридична справа. Високо цінуються адвокати, які розбираються в «автомобільних» справах і сімейних конфліктах. Потрібні також нотаріуси.

Психологія. Багато приватних фірм потребують штатних психологів.

Нюанси надання синьої карти Європейського союзу, а також потрібні професії відрізняються в залежності від держави, в яку емігрує здобувач