Робоча віза в Німеччину

Мрієте жити і працювати в одній з кращих країн світу? Вже знайшли вакансію на нашому сайті і тепер потрібна робоча віза в Німеччину? Читайте в нашій новій статті, як її оформити, які документи потрібно підготувати і куди звернутися для отримання.

Робоча віза в Німеччину, як отримати

Німеччина – впливова, політично і економічно стабільна країна. Німецька економіка займає 5 місце за паритетом купівельної спроможності і перше-по експорту товарів. Рівень життя тут вищий, а рівень безробіття становить лише 4%.

Працевлаштування в Німеччині для більшості іноземців – можливість працювати в розвиненій країні, підвищити кваліфікацію та отримувати високу заробітну плату. Офіційно працювати дозволяється тільки при наявності робочої візи. Про те, як оформити робочу візу в Німеччину і що для цього потрібно читайте далі.

получение рабочей визы в Германии

Кому потрібна робоча віза

Почнемо з того, що для іноземних громадян країн Європейського союзу та Європейського економічного простору не обов’язково оформляти візу, щоб легально працювати в країні. Це передбачено законом.

Японці, американці, євреї, корейці, жителі Нової Зеландії і Австралії можуть вільно працевлаштуватися у Німеччині без наявності візи. Решта, в тому числі українці, зобов’язані відкрити робочу візу.

Виняток становить неоплачувана робота, а також волонтери. Випускники внз з дипломом європейського зразка мають право в’їхати в країну за візи для пошуку роботи і перебувати впродовж 180 днів (півроку).

Типи віз. Яку вибрати

Для влаштування на роботу в ФРН іноземці повинні відкрити національну робочу візу типу D. Вона служить передумовою отримання ВНЖ. Воно потрібне всім трудовим мігрантам, які мають намір проживати в країні більше 90 днів:

  1. Обмежене тимчасове проживання – по закінченню строку, вказаного у візі, іммігрант повинен залишити країну, з правом продовження.
  2. Тимчасове проживання без обмежень – полягає безстроковий контракт з роботодавцем і видається віза на 2 роки. Після закінчення цього часу і наявності роботи продовжується ще на 2 роки. Після 5 років безперервного стажу можна подавати заяву на ПМЖ.

Іноземцям з високим рівнем кваліфікації можна отримати блакитну карту. Для цього укладається трудовий контракт з роботодавцем і підтверджується освіта. При цьому оклад повинен бути не нижче 50 тис. євро в рік.

Робоча віза в Німеччину без вищої освіти

Часто наших співгромадян цікавить питання: чи можливо отримати робочу візу в Німеччину для українців без освіти. Такий варіант можливий. Звичайна віза видається затребуваним на даний момент працівникам і не вимагає обов’язкової наявності вищої освіти. Від претендента вимагається лише укласти договір з роботодавцем і підтвердити свій рівень кваліфікації. Але не поспішайте радіти. Некваліфікованим іноземним працівникам практично неможливо знайти такі вакансії. Причина – висока конкуренція і мало робочих місць.

найти вакансии в Германии

Рада. Тим, у кого немає вищої освіти, але добре знають мову, можуть спробувати пройти тест у мовному проекті «PuMa», який діє на території Баден-Вюртемберг. Головне – набрати максимальну кількість балів. Плюсом буде наявність родичів в Німеччині або досвід роботи в країнах Європи.

Працевлаштування з польською робочою візою в Німеччині

Наявність польської робочої візи або ВНП Польщі не дає право працювати в Німеччині! Виняток – коли людина працює на польську фірму і вона направляє працівника у відрядження. У такому випадку потрібно заздалегідь (за 2-3 тижні до виїзду) відкрити спеціальну візу van der Elst visa. Це стосується тих, хто не є громадянами ЄС. Більш детальну інформацію читайте в статті – робота у Німеччині за польською візою

Покроковий алгоритм отримання робочої візи до Німеччини

  1. Перше з чого варто почати – знайти вакансію. Переглядайте сайти німецьких компаній у пошуку підходящої посади або знайдіть роботодавця, використовуючи одне джерело з тисячею вакансій eurabota.ua.
  2. Зв’язатися з роботодавцем і успішно пройти співбесіду.
  3. Оформити контракт.
  4. Роботодавець оформляє видачу дозволу на роботу.
  5. Після прийняття позитивного рішення, подаються документи на оформлення візи в консульство. Там розглядають варіанти надання мігрантові ВНП згідно із законом про міграції:
    • проходження перевірки німецької біржі праці на наявність конкуренції з безробітними в тому регіоні, де відкрита вакансія;
    • від перевірки звільняються:
      • учені і дослідники, які мають намір вести наукову діяльність;
      • випускники німецьких вузів і тих навчальних закладів, дипломи яких визнані в Німеччині;
      • висококваліфікований затребуваний у країні персонал, що потрапляє під параграф 19 закону AufenthG.

Представники цих категорій мають право відразу ж отримати вид на проживання по Блакитній карті, а через два роки і ПМП.

Документи на робочу візу в Німеччину

  1. Закордонний паспорт.
  2. Національний паспорт та ксерокопія сторінок.
  3. Довідка про відсутність судимості.
  4. Правильно заповнена візова анкета.
  5. Дві фотографії 35х45 мм, зроблені незадовго до подачі документів.
  6. Підстави для видачі візи (трудовий договір, запрошення на роботу або офіційний лист від роботодавця).
  7. Підтвердження місця проживання (копія договору оренди квартири або надання житла роботодавцем).
  8. Медична страховка.
  9. Копії документів, які підтверджують освіту і кваліфікацію.

Папери надаються у двох копіях на німецькій мові або з нотаріально завіреним перекладом.

Вартість робочої візи в Німеччину і терміни оформлення

Термін розгляду становить від 40 до 90 днів. Після того, як видачу візи схвалили, отримують її протягом трьох днів. Після переїзду дається семиденний термін, щоб оформити посвідку на проживання в імміграційній службі.

Ціна робочої візи в Німеччину для українців становить 60 євро, що включає консульський збір – 35 євро та сервісний збір – 20 євро без урахування комісії банку.

Якщо Ви затребуваний фахівець, маєте великий досвід і бажання працювати в Німеччині, шукайте вакансії на сайті eurabota.ua! Сотні актуальних оголошень від перевірених німецьких компаній, які пропонують ідеальні умови роботи і високу зарплату.