Німеччина шукає іноземних фахівців для догляду за літніми і хворими людьми

У Німеччині проблема: все серйозніше постає питання догляду за літніми і хворими людьми. Країні катастрофічно не вистачає фахівців, готових працювати в цій сфері. Вся надія на іноземців.

уход за престарелым в Германии

В Німеччині зараз налічується більше трьох мільйонів людей, які потребують спеціального догляду. Як правило, мова йде про хворих і старих людей.

Згідно з прогнозами федерального міністерства охорони здоров’я Німеччини, до 2030 року ця цифра перевищить чотири мільйони. Справа в тому, що німецьке суспільство все швидше старіє, а значить росте число людей, які потребують догляду.

У той же час, в країні вже зараз катастрофічно не вистачає професійних працівників. За даними федерального агентства праці на 14600 вільних вакансій припадає всього 3000 зареєстрованих безробітних фахівців. Експерти Фонду Бертельсманна підрахували, що до 2030 року буде не вистачати вже півмільйона медсестер і медбратів, що спеціалізуються на догляді.

Дуже мало молодих людей хочуть стати доглядальницями. А той, хто все ж отримав відповідну освіту, довго не засиджується на цій роботі: занадто жорсткі і важкі умови праці.

Також низькі зарплати в цій сфері відіграють свою негативну роль. Доглядають за літніми людьми, якщо мають відповідну фахову освіту, отримують в середньому щомісяця дещо більше 2600 євро брутто, тобто до сплати податків і інших відрахувань. Ще менше грошей у гаманцях тих, хто працює в будинках престарілих, але не має трирічного професійної освіти. Вони отримують у середньому 1870 євро брутто.

Зараз у Німеччині розгорнулася дискусія навколо питання прополегшений доступ до німецького ринку праці для іноземних доглядальниць.

Джерело: dw.com