Робота водієм в Чехії: особливості і специфіка

Чехія – це країна, яка вважається однією з найбільш комфортних для працевлаштування іноземців. Особливо популярна вона в українців, поляків і росіян. Однією з найбільш затребуваних є робота в Чехії водієм. Вихідці з країн СНД трудяться тут переважно водіями-далекобійниками на вантажних автомобілях або ж займаються пасажирськими перевезеннями на автобусних маршрутах.

далекобійник

При цьому в порівнянні з Україною і іншими пострадянськими державами працевлаштування водієм в Чеській Республіці має масу переваг.

ЗМІСТ

1 У чому плюси роботи в Чехії

2 Специфіка роботи водієм в Чехії

3 Які вимоги пред’являються до водіїв

4 Що потрібно для працевлаштування в Чехії

5 Скільки заробляють водії в Чехії

 У чому плюси роботи водієм в Чехії

Чехія є членом Євросоюзу, тому офіційне працевлаштування тут – це свого роду привілей, отримати який може далеко не кожен. Однак професійні водії мають досить високі шанси на це. До того ж вони отримують цілий ряд переваг:

  • водій – це одна з найбільш затребуваних професій в країні. Вакансії водіїв зустрічаються часто, тому хороший фахівець завжди знайде роботу;
  • зарплати водіїв нижче, ніж в інших європейських країнах, але чеська держава надає іноземцям чимало пільг – наприклад, хороші знижки по іпотеці, більш низькі податки і не тільки;
  • водії можуть відкрити свою справу – наприклад, створити свою невелику службу таксі і працювати на себе. Для відкриття бізнесу можна взяти кредит під невеликий відсоток;
  • водії, що працюють на міжнародних маршрутах, які офіційно працевлаштовані в Чехії, можуть проходити прикордонний і митний контроль на кордонах країн Євросоюзу за спрощеною процедурою;
  • водії можуть вибрати зручний для себе графік роботи (кількість рейсів);
  • найімовірніше, працювати доведеться на нових сучасних автомобілях, в яких забезпечено максимальний комфорт для водіїв.

Крім того, в Чехії хороші дороги, що сприяє збереженню нервів у водіїв.

Специфіка роботи водієм в Чехії

Можливість влаштування на роботу водієм для українців, залежить, перш за все, від їх кваліфікації.

Є кілька рівнів кваліфікації, що дозволяють виконувати наступні завдання:

  1. Перевезення в межах міста. У перелік обов’язків такого водія входить доставка вантажів з пункту А в пункт Б. Причому ареал, в якому працює фахівець, як правило, не виходить за межі міста, включаючи максимум передмістя.

перевезення по місту

У цю категорію входять співробітники кур’єрських служб, підприємств таксі і т.д. Для роботи використовуються легкові автомобілі і навіть мопеди. Можуть взяти на роботу співробітника без досвіду.

  1. Перевезення по країні. В даному випадку від водіїв, як правило, потрібне вміння водити або вантажні автомобілі і фургони (для перевезення вантажів), або автобуси (щоб перевозити людей). При цьому необхідний досвід роботи.
  2. Міжнародні перевезення. Працювати міжнародником може тільки досвідчений водій. Така робота приносить найбільший дохід, так як поїздки нерідко тривають по кілька тижнів, а то і місяців (проміжок між рейсами складає тиждень / два). У претендента обов’язково повинен бути досвід роботи і позитивні рекомендації від попередніх роботодавців.

Умови роботи водіїв у всіх цих випадках помітно відрізняються, втім, як і заробітні плати. Найменше заробляє водій, що працює в межах міста, а найбільше – міжнародник. При цьому міжнародники працюють від рейсу до рейсу, в той час як дві перші категорії водіїв в основному мають п’ятиденний робочий тиждень або ж працюють позмінно.

Які вимоги пред’являються до водіїв

Крім достатнього рівня кваліфікації, до претендента на посаду водія в Чехії ставляться такі вимоги:

  • бажано знати чеську або англійську мови. Ніхто не вимагає академічних знань, але людина повинна розуміти, що від неї вимагається;
  • мати водійські права. Залежно від того, де належить працювати претендентові, права повинні бути категорії B, С, D або E.

категорії водійських прав

Зокрема, права категорії B підійдуть тільки для роботи на легкових машинах, тоді як інші підтверджують наявність кваліфікації для водіння більш габаритних автомобілів;

  • претендент на посаду водія повинен перебувати на території країни легально. Це означає, що у нього повинен бути біометричний паспорт з діючою робочою візою;
  • наявність у претендента європейського коду 95 і чіп-карти до тахографа;
  • мати гарне здоров’я, стан якого підтверджено медичним висновком;
  • вік – від 23 (рідше від 19) до 55 років. Однак, як показує практика, роботодавці частіше зупиняються на претендентах у віці до 40 років;
  • відсутність судимостей.

Не обов’язково, але все ж буде великим плюсом наявність АДР, а також досвіду перевезень по Європі.

Що потрібно працевлаштування в Чехії

Щоб влаштуватися на роботу водієм в Чехії, претенденту потрібно:

  1. Знайти вакантне місце для роботи (самостійно або через агентство).
  2. Зв’язатися з компанією, яка його пропонує, і домовитися про працевлаштування.
  3. Укласти контракт з роботодавцем.
  4. Подати документи на отримання візи Чеської Республіки та трудової карти.
Слід мати на увазі,
що трудова карта видається після сплати консульського збору в розмірі 2 500 CZK. Візу оформляють близько двох місяців, і якщо рішення буде позитивним, ви зможете працювати на території Чехії від 3 місяців.

Щоб отримати чеську візу, потрібно підготувати наступні документи:

  • бланк-анкету (заповнюється латиницею);
  • закордонний паспорт (копію та оригінал);
  • медичний поліс (оформлений за правилами країн ЄС);
  • фотографії стандартного зразка;
  • дозвіл на роботу (якщо оформляєте трудову візу) – його слід отримати в Департаменті з працевлаштування Чехії;
  • підписаний трудовий контракт з транспортною фірмою;
  • документи, що підтверджують, що у вас є житло (бронь номера в готелі або договір оренди квартири / кімнати. Якщо житлом забезпечує компанія – документ, який це підтверджує);
  • довідку про доходи.

Скільки заробляють водії в Чехії

Заробітні плати в Чехії трохи нижче, ніж в інших країнах ЄС, але умови праці комфортніші. При цьому професіонали можуть заробляти дійсно непогані гроші:

  1. Водії автобуса. Заробітна плата залежить від того, по яких маршрутах здійснюються автобусні перевезення. Наприклад, на міському маршруті можна заробити близько тисячі євро на місяць, на перевезеннях пасажирів в межах країни – 1400-1500 євро. Максимальна заробітна плата сягає 2500 євро на міжнародних перевезеннях.
  2. Таксисти. Зазвичай перевезення пасажирів здійснюється в межах міста, максимум в передмістя.

таксист

Заробітна плата залежить від накатаного кілометражу, але в середньому таксисти отримують в межах 30-35 тисяч крон на місяць (близько 1300 євро).

  1. Водії вантажних автомобілів. Працюючи далекобійником на перевезеннях в межах регіону можна отримувати від 40 тисяч крон на місяць. Далекобійники-міжнародники отримують від 50 тисяч крон. В середньому заробітна плата становить 2000 євро залежно від тривалості рейсів і складності перевезення вантажів.

Деякі роботодавці практикують не помісячну, а погодинну оплату. Найчастіше така система використовується, якщо мова йде про перевезення не на далекі відстані, а по місту. У цьому випадку заробіток залежить від того, скільки годин на тиждень або на місяць ви готові працювати. До того ж фахівцям високого рівня зазвичай платять трохи більшу ставку. В цілому за рівнем заробітної плати водій – це цілком конкурентна робота.

На завершення

Водій – одна з найбільш затребуваних професій в Чехії. Роботодавці готові платити гідні заробітні плати і забезпечувати комфортні умови для проживання і трудової діяльності. При цьому хороші дороги дозволяють не хвилюватися про збереження довіреного транспортного засобу і спокійно виконувати свої обов’язки.