Німеччина призупиняє сертифікацію Nord Stream 2

“Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило сертифікацію Nord Stream 2 AG як незалежного оператора газопроводу Nord Stream 2”, – повідомили «Новини».

У відомстві уточнили, що немає організаційно-правової форми відповідно до законодавства країни, а лише створили там відділ управління проектами.

«Ця дочірня компанія має стати власником та оператором німецької ділянки трубопроводу. Потім дочірня компанія має відповідати вимогам для незалежного оператора відповідно до законодавства Німеччини про енергетичну промисловість», – йдеться у заяві агентства.

Процес відновиться, коли Nord Stream 2 AG переведе капітал та персонал своєї дочірньої компанії, яка стане власником та оператором німецької ділянки трубопроводу. Цей підрозділ має повторно подати повний комплект сертифікаційних документів.

Міністерство оголосило, що раніше повідомило Європейську комісію, міністерство енергетики Німеччини та країни, які перебувають у процесі припинення процедури.

Ціни на газ у Європі відреагували на це оголошення підвищенням. Ціна найближчого грудневого ф’ючерсу на голландський індекс TTF на 12:45 мск склала 1042,6 долара, що майже на 11% вище за прогнозовану ціну в понеділок. Акції “Газпрому” впали більш ніж на два відсотки, але тепер вони відіграли більшу частину своїх втрат і впали трохи більш ніж на один відсоток.

Компанія Nord Stream 2 AG повідомила РІА Новини, що створює дочірню компанію в Німеччині для забезпечення дотримання норм і правил.

Північний потік-2 тягнеться від російського узбережжя через Балтійське море до Німеччини і складається з двох ниток загальною пропускною здатністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Його будівництво було завершено на початку вересня.

Раніше в Мінекономіки Німеччини повідомили, що вони завершили аналіз надійності поставок у рамках процедури сертифікації Nord Stream 2 і передали його до Федерального мережевого агентства. В аналізі йдеться, що видача сертифікату не ставить під загрозу безпеку постачання газу до Німеччини та Євросоюзу.

Суперечка з приводу оновленої газової директиви ЄС, яка набула чинності 23 травня 2019 року, залишається невирішеною. Його положення свідчать, що труба, укладена після певної дати, має бути частково заповнена альтернативним постачальником або її дільниця до ЄС має належати третій компанії. Регулятор та суд Німеччини вирішили не виключати «Північний потік – 2» із документа.