Google підписав угоду про оплату за використання матеріалів, авторські права на які належать французькій пресі

Google і французькі газети заявили, що підписали угоду, спрямовану на те, щоб прокласти шлях для платежів за цифрові авторські права онлайн-гігантом після місяців запеклих переговорів.

“Угода, яка підписана з альянсом французьких щоденних газет APIG, включає пункти, що вимагають оплати за відображення новинного контенту при пошуку в Інтернеті”, – йдеться в спільній заяві. На підставі документа, Google повинен укладати індивідуальні ліцензійні угоди з газетами про платежі і надання газетам доступу до своєї нової програми News Showcase, яка платить видавцям за вибір платного контенту. Платежі повинні розраховуватися індивідуально і ґрунтуватимуться на таких критеріях, як дані про перегляди в Інтернеті і обсяг інформації, що публікується.

Глава APIG П’єр Луе сказав, що угода стала «ефективним визнанням прав преси і початком її винагороди від цифрових платформ за використання її публікацій в Інтернеті».

Прес-релізи, які борються зі скороченням передплати на друковані видання, довгий час боролися з небажанням Google віддавати їм частку, що обчислюється в мільйонах, яку він заробляє на рекламі, що відображається в результатах пошуку новин.

Франція стала першою країною в ЄС, яка прийняла такий закон, хоча Google спочатку відмовлявся співпрацювати, заявивши, що медіа-групи також корисуються ним, насолоджуючись мільйонами відвідувань своїх веб-сайтів через його платформу.