Німеччина готова купити Sputnik V без посередництва ЄС

Німеччина готова закупити російську вакцину Sputnik V самостійно, без Європейського Союзу, якщо це означає, що країна зможе прискорити кампанію вакцинації. Про це заявив міністр охорони здоров’я країни Йенс Спан громадському телебаченню WDR.

Раніше уряд Німеччини заявив, що планує поговорити з Москвою про закупівлю доз російської вакцини проти коронавіруса Sputnik V, якщо це буде схвалено європейськими регулюючими органами.

«Вчора комісія ЄС заявила, що не підписуватиме контракти (для Sputnik), як це робиться з іншими виробниками, такими, як BioNTech, тому я сказав про Німеччину на зустрічі міністрів охорони здоров’я ЄС, що ми проведемо двосторонні переговори з Росією», – сказав Спан.

Оголошення було зроблено на наступний день після того, як німецька земля Баварія заявила, що підписала лист про наміри закупити до 2,5 мільйона доз вакцини Sputnik V, якщо це буде схвалено Європейським агентством з лікарських засобів (EMA). Крім можливості імпортувати вакцину з Росії, фармацевтична компанія R-Pharm повинна відкрити виробництво в місті Іллертіссен.

Сильний інтерес Німеччини до російської вакцини відбувається на тлі повільного поширення вакцин, що вже є проблемою для країни, оскільки Німеччина бореться з третьою хвилею пандемії. Тільки 13% населення отримали першу з двох доз, і країна сьогодні повідомила про більш ніж 20 000 нових інфекцій і більше 300 смертельних випадків за попередні 24 години.