Не раніше середи Європейський Союз прийме рішення про вакцину Moderna

Ліцензування вакцини проти Covid-19 американської компанії Moderna для Європейського Союзу буде відкладено, як мінімум до середи. Про це оголосило Європейське агентство з лікарських засобів, що базується в Амстердамі. Поки не уточнюється, чим викликана затримка.

Moderna раніше оголосила, що вона збільшила свої виробничі потужності і до кінця року зможе поставити від 600 мільйонів до 1 мільярда доз своїм клієнтам по всьому світу. Ефективність вакцини Moderna становить 94,1%, згідно клінічних випробувань за участю 30 400 особах. Можливе схвалення Європейського агентства з лікарських засобів призведе до збільшення поставок до держав-членів ЄС у відносно короткі терміни, деякі з яких через недостатню кількість вакцини розглядають можливість продовження 21-денного проміжку між двома дозами, необхідними для ефективного захисту людського організму від коронавіруса, згідно з документацією на єдину вакцину, дозволену на даний час в Європі, – вакцину Pfizer і BioNTech.

Сьогодні еврорегулятор зробив спеціальне попередження, що будь-яке продовження термінів між першою і другою дозами буде порушенням його дозволу. Самі Pfizer і BioNTech заявили, що ефективність їх вакцини не може бути гарантована, якщо інструкції не будуть виконані.

Європейська комісія захищалася від критики, що її стратегія вакцинації в ЄС призводить до занадто повільному процесу. Офіційний представник Стефан де Кеєрсмакер зазначив, що було замовлено майже 2 мільярди доз 6 потенційних вакцин, тому що «ми не можемо покласти всі яйця до одного кошику». Комісія веде переговори з Pfizer і BioNTech про додаткову кількість до вже замовлених 300 мільйонам доз їх вакцини.