Ніякого прориву після переговорів між урядом і профспілками у Франції

Французькі профспілки заявили, що страйки з-за пенсійної реформи в країні будуть продовжуватися і протягом різдвяних канікул після того, як на переговорах з урядом у четвер сторони не змогли досягти домовленостей.

Після зустрічі з прем’єр-міністром Едуардом Філіпом лідер профспілки CGT Філіп Мартінес заявив, що профспілки вирішили провести страйк 9 січня.

Лоран Бергер, лідер більш помірного CFDT, утримався від призову до демонстрації 9 січня, але сказав, що він все ще не згоден з метою уряду заохочувати людей працювати до досягнення ними 64 років до отримання повної пенсії.

Філіп підтвердив на прес-конференції, що його уряд як і раніше повністю прихильний до відновлення фінансового балансу пенсійної системи і припинення спеціальних пенсійних програм, відповідно до яких представники окремих професій можуть виходити на пенсію раніше або отримувати підвищені виплати за важкі умови праці.

Він сказав, що сподівається, що всі інші розбіжності будуть вирішені в ході нових переговорів в січні.

Філіп сподівається, що парламент зможе проголосувати за законопроект про пенсійну реформу не пізніше літа. Він також закликав профспілки припинити страйк під час канікул.

Планується що з 2025 року всі діючі 42 «спеціальні режими» виходу на пенсію повинна замінити універсальна система. Виходити на пенсію можна буде з 62 років, а отримувати повну пенсію без відрахувань – з 64 років. Цей вік планували поступово підвищувати.