У Румунії розглядають можливість збільшення пенсій

“Міністр фінансів Румунії Флорін Кацу сказав, що в цьому році пенсії можуть бути збільшені на 10 відсотків, хоча для цього потрібно докласти великі фінансові зусилля”, – повідомляється на сайті Ziare.

«Збільшення пенсій на 40 відсотків з вересня, як передбачено в законі, прийнятому парламентом, серйозно дестабілізує економіку, навіть якби не було кризи з коронавірусом», – сказав він.

“Коли є люди, які не можуть знайти роботу, по всій Європі вибухає безробіття, руйнується економіка. Але ми все одно будемо докладати всі зусилля”,- сказав Кацу.

Він пояснив B1 TV, що збільшення пенсій в версії, прийнятої парламентом в минулому році, тобто на 40 відсотків з 1 вересня 2020 року, не мало джерела фінансування.

«Навіть, якщо б у нас було економічне зростання в 4 відсотки, це було б бомбою для стабільності економіки», – сказав він.

За його словами, попередньому уряду соціал-демократичної партії було відомо, що він не може забезпечити фінансування для такого збільшення пенсій.

«Ми не робимо популістські речі (…) Сьогодні в Румунії у нас є проблема з кризою, що триває. Може бути, завтра люди будуть змушені повернутися до технічного безробіття. Ми заплатили 4 мільярди леїв (830 мільйонів євро) в цьому році тільки за технічне безробіття»,- сказав міністр.

Катсу зазначив, що в кінцевому підсумку остаточне рішення залишається за урядом.

“Це не рішення міністра фінансів. Це рішення уряду, але я уявляю ситуацію (…) Звичайно, може бути політичне рішення збільшити пенсії на 40 відсотків, але я можу сказати, що Румунія тоді буде заблокована на міжнародних ринках, ми нічого не зможемо профінансувати (…) Ці 10 відсотків – це те, що я думаю, ми можемо зробити”,- додав міністр.