Як українцям отримати громадянство Франції?

Громадянство Франції не просто отримати українцям, але при дотриманні вимог міграційних влади все-таки можливо. Отримав вид на проживання мігрант має можливість жити, вчитися і працювати, відвідувати безліч історичних пам’яток в Парижі і мальовничих куточках цій благополучній країні з прекрасним кліматом.

Зі статті дізнаєтеся, як на законній підставі отримати громадянство Франції українцю, які документи потрібні, наскільки швидко можна отримати відповідь, скільки коштує розгляд справ.

Франция фото

Переваги громадянства Франції

Права отримали громадянство іноземців не відрізняються від можливостей корінних французів. Дозволено висувати свою кандидатуру на державні посади і брати участь у виборах. Гарантований вільний доступ до соціальних виплат і кредитами за вигідною ставкою погашення.

Можна без віз відвідувати країни Шенгенської зони, працювати, вчитися і будувати бізнес на їх території.

Способи отримання французького громадянства

Процедура отримання Французького громадянства проводитися відповідно до положень Закону про громадянство Франції, в тексті докладно описані умови і обов’язковий стаж перебування на підставі тимчасового Виду на проживання (ВНЖ) і Постійного (ПМП).

Оформляють дозвіл в Посольстві Франції в Україні на підставі Національної довгострокової візи. Список документів знайдете на сайті Консульства. Візу відкриють, якщо мета візиту буде переконливо обґрунтована.

Можливі варіанти:

  1. Кваліфіковані професіонали можуть переїхати у Францію по Робочій візі, отриманої на підставі запрошення роботодавця. Підписаний трудовий договір дозволяє оформити щорічно подовжують статус — ВНП у Франції.

Українцям запропонують Роботу у Франції, якщо бажаючих серед французів і громадян Єврозони не знайшлося. Після п’яти років проживання за ВНП подають запит на присвоєння статусу постійного жителя (ПМП).

Необхідно:
  • скласти іспит з французької мови — В-1 мінімально допустимий рівень;
  • продемонструвати знання Конституції і основних законів.

Через п’ять років подають запит на отримання громадянства у Франції.

  1. Громадянство у Франції через освіту отримують випускники іноземці французьких Вузів. ВНП вони оформляють на підставі Студентської візи. Заздалегідь шукають вакансії і після закінчення навчання залишаються в країні на підставі Робочої Візи. Для цієї категорії осіб імміграція до Франції проходить за прискореною схемою. Обов’язковий стаж ПМП скорочений з п’яти до двох років.

Можна отримати громадянство і в тому разі, якщо заявник отримав освіту на контрольованій Францією території.

  1. Реєстрація бізнесу на території Французької Республіки дозволяє оформити бізнес візу і ВНП.

Іноземний громадянин виступає як засновник фірми. На посаду виконавчого директора необхідно запросити француза. При покупці готового бізнесу оформляють картку комерсанта. Документ дає право особисто керувати (директором) власної компанії.

Продовжувати ВНП допоможе стабільна робота фірми, сплата податків та створення двох робочих місць для місцевих жителів. П’ять років проживання дозволяють подати заявку на ПМЖ, а потім і громадянство.

  1. Громадянство Франції не можна автоматично отримати за внесення інвестицій, але інвестор, що вклав 300 тисяч євро в розвиток французьких компаній, отримає дозвіл на проживання для себе і членів сім’ї.
  2. Дитина отримає громадянство у Франції за народженням автоматично, якщо народжений:
  • у зареєстрованому шлюбі і один або обоє батьків мають французьке громадянство;
  • у цивільному шлюбі француженки та іноземця.

Місце народження значення не має.

Дитина, народжений на території Франції в сім’ї:

  • має ПМП іноземця протягом року автоматично громадянство не отримає, але може його оформити в момент свого повноліття якщо забажає;
  • осіб прибули у Францію по туристичній візі статус громадянина не отримає.
  1. Отримає громадянство і дитина, усиновлена французьким громадянином.
  2. Громадянство Франції через вступ шлюб з французьким громадянином можна оформити автоматично, необхідно дотримати ряд умов:
  • шлюбний союз, оформлений за межами Франції повинен пройти визнання в Посольстві Франції в цій країні;
  • особа, яка претендує на здобуття громадянства має прибути з рідної країни на французьку територію легально;
  • подача заяви можлива після трьох років шлюбу і роки постійного проживання у Франції.
  1. Члени сім’ї (дружини і неповнолітні діти) іноземця отримав ВНП можуть переїхати у Францію, оформивши візу для возз’єднання сім’ї. Доходу запросив повинно бути досить для покриття витрат на утримання сім’ї.
  2. Нащадки осіб мали раніше французьке громадянство можуть отримати Вид на проживання і громадянство, якщо представлять документальний доказ французького походження предків.
  3. Відновлення громадянства — ті, хто раніше мав французьке підданство, але втратив його, можуть подати прохання про відновлення громадянства.
  4. Претендувати на громадянство можуть прямі родичі французьких громадян, які прожили в країні 25 років і досягли віку 65 років.
  5. Біженець — шанси українців отримати політичний притулок у Франції останнім часом мізерно малі.
Необхідно:
  • прибути в країну легально прямим рейсом;
  • довести факт утисків документально.

Статус біженця дозволяє оформити Тимчасовий і Постійний Вид на проживання, а потім і громадянство. Покупка нерухомості не дає права на автоматичне отримання французького громадянства.

Як подати заявку на отримання громадянства?

Після накопичення необхідної для подачі прохання стажу постійного проживання (за процедурою натуралізації ВНП – 5 років, ПМП – 5 років) подають запит:

  • в Префектуру за місцем проживання на території Франції;
  • в Консульство або Посольство Франції в країні перебування.

Уточнити деталі отримати громадянство у Франції для конкретного іноземця, дізнатися список необхідних паперів легко на сайті Посольства.

В основний пакет входить:
  1. Заяву з проханням присвоїти громадянство (2 примірники).

Для кожної категорії осіб використовується особлива форма бланка, правила заповнення уточнюйте у міграційній службі.

  1. Копія закордонного паспорта.
  2. Копія Карти ПМП.
  3. Свідоцтво про народження + копія.
  4. Довідка про стаж постійного перебування.
  5. Сертифікат, що підтверджує знання французької мови (мінімальний рівень В-1).

Не здають іспит:

  • ті, хто закінчив школу або ВУЗ у Франції;
  • особи старше шістдесяти років.
  1. Довідку:
  • з місця проживання;
  • про доходи за три роки;
  • про сплату податків;
  • про відсутність судимостей.
  1. Свідоцтво про шлюб (для тих, хто переїхав на підставі возз’єднання сім’ї).
  2. Чек про внесення державного мита за розгляд справи 55 євро, але з урахуванням витрат на підготовку паперів додаткові витрати можуть скласти до 500 євро.

Отримані в Україні документи переводять на французьку мову, посвідчуються нотаріально, ставлять апостиль. Будьте готові до співбесіди в префектурі. Для всіх ця процедура проходить по-різному у чому оцінка суб’єктивна. Намагайтеся бути доброзичливим і невимушено відповідати на запитання.

Заявки розглядають протягом року. Якщо рішення позитивне громадянство присуджується з дня подачі документів. Свідченням присвоєння статусу є завізована Префектом копія заяви. На підставі цього документа видають паспорт громадянина Франції.

Подвійне громадянство дозволено у Франції для громадян тих країн, які допускають наявність додаткового підданства, але українським законодавством не передбачена така можливість.

Відмова в наданні громадянства

Відсоток відмов досить високий 25-30%. Рішення можна опротестувати в суді протягом двох місяців з дня проголошення.

Причиною відмови можуть бути:

  • недостатній термін постійного проживання;
  • подання неповного пакета документів;
  • провал на співбесіді;
  • борги за податковим і комунальних платежів;
  • відсутність джерел регулярного доходу.

Можуть позбавити французького підданства

  • якщо громадянин вчинив злочин проти держави;
  • був виявлений факт надання невірних відомостей.

Підіб’ємо підсумки

Громадянство Франції цілком доступно для українців при дотриманні законів про імміграцію. Громадянство шляхом натуралізації реально одержати за 10-12 років.

Громадянство ЄС присвоюється автоматично. Власник отримує можливість відвідувати європейські держави без віз. Дозволено жити, працювати, вчитися вести бізнес в будь-якій країні Шенгенської Зони.