Віза в Австрію самостійно

Австрія фото

Австрія заслужено користується найбільшою відданою любов’ю багатьох мандрівників, які з року в рік незмінно приїжджають сюди, щоб насолодитися її гірськолижними курортами, чудовою кухнею і неймовірною красою. Так що не зайвим буде розібратися, як оформити візу до Австрії самостійно в 2018 році.

ЗМІСТ

  1. Загальна інформація
  2. Види віз
  3. Документи
  4. Віза для дитини
  5. Причини відмови у видачі візи

Загальна інформація

Варто відразу обумовити, що Австрія – член Шенгенської угоди, а тому віза сюди потрібна виключно шенгенська (або національна, про яку розповімо нижче). Особливо слід підкреслити строгість австрійських представників, які будуть дуже ретельно перевіряти надану вами інформацію.

Пильну увагу приділять вашим підписам. Усі вони повинні бути оригінальними й абсолютно ідентичними тому зразку, який стоїть у вашому закордонному паспорті. Якщо розбіжності все-таки присутні, необхідно надати в консульство так званий лист про гарантовану підпису, в якому ви підтверджуєте, що всі ваші «вензелі» є справжніми.

Починати процес подачі документів потрібно за три місяці до початку поїздки. Усі довідки та сертифікати необхідно перевести на англійську мову або німецьку. Якщо переклад документів на отримання візи до Австрії робився в спеціальному бюро, на ньому повинні стояти печатка, ініціали та координати цієї організації. Якщо переводили самі, вкажіть, що «translation made by the applicant».

Оформлення дозволу на в’їзд для членів однієї сім’ї подається в одному пакеті документів одночасно. Якщо ваша подорож випадає на період з листопада по травень, тоді обов’язковою умовою є спеціальна гірськолижна страховка.

Якщо ж ваш маршрут проходить повз місця відпочинку любителів покататися на лижах, тоді обов’язковим є опис маршруту і письмове зобов’язання, що у вас навіть в думках не виникне там з’явитися.

І зверніть увагу на адресу, яку ви будете вказувати у вашій заяві, спонсорському листі та інших паперах. Вона має бути фактичною: навіть якщо він не збігається з зазначеним у вас в паспорті, вписати потрібно саме його.

Види віз

Перш ніж пролити світло на те, як отримати візу до Австрії, давайте розберемося, на який її різновид ви можете претендувати.

Сьогодні виділяють 4 типи таких документів:

  • категорія A – транзитний дозвіл на в’їзд. Дозволяє перетнути кордон з метою пересадки на стикувальний рейс в будь-якій державі Шенгенської угоди. При цьому перебувати ви можете тільки в зоні аеропорту, практично не ступаючи на австрійську землю;
  • категорія B – також є транзитним документом, але вже дозволяє пересадку на рейс в будь-яку іншу точку світу. Термін дії – 5 днів;
  • категорія С – разовий короткостроковий дозвіл. Користується найбільшою популярністю, видається туристам і особам, які виїжджають з нетривалого діловими візитами. Період дії – 90 днів;
  • категорія D – національна віза, яка робить можливим ваше перебування в Австрії в проміжку від 90 до 180 днів. Такий документ зазвичай видається студентам, найманим працівникам або тим, хто перебуває в країні з гостьовим візитом.

Документи

Пакет документів, якщо ви вирішили отримати австрійську візу самостійно, має виглядати так:
  1. Закордонний паспорт з терміном дії ще три місяці після повернення на батьківщину. У разі наявності двох закордонних паспортів надати потрібно обидва, і обидва в оригіналі. До них додати копії попередніх Шенгенів за минулі три роки. Закордонні паспорти з вичерпаним терміном теж повинні увійти в комплект.
  2. Копія внутрішнього паспорта (досить першої сторінки).
  3. Анкета (2 шт. – одна заповнена, друга порожня – тільки з підписами).
  4. 2 фото (давність не більше півроку).
  5. Довідка з підприємства, де ви працюєте. Оформлена вона повинна бути на бланку компанії, завірена підписом і печаткою директора, доповнена міськими телефонами офісу. Документ цей має містити інформацію про вашу посаду, оклад. Якщо останній не перевищує 35 тисяч рублів, слід подбати про спонсорський лист, який не потрібно завіряти у нотаріуса, оскільки складений воно може бути в довільній формі. Спонсором подорожі може бути близький родич, опікун або приймаюча сторона.
  6. Виписка з вашого рахунку про рух коштів. Охоплюваний період – півроку.
  7. Документи про сімейний статус і зміни прізвища: копія свідоцтва про одруження; документ, що засвідчує розлучення.
  8. Оригінал запрошення, якщо їдете в гості.

Окремо слід обумовити питання фінансових витрат. Разова короткострокова віза вам обійдеться в 35 євро, якщо питанням подачі прохання ви будете займатися самостійно. Якщо ж вирішите звернутися до візового центру, тоді доведеться ще доплатити 26 євро за послуги.

Дітям дозвіл на в’їзд в Австрію видається безкоштовно, незалежно від того, подаєте ви прохання відразу в Консульство або через вказаний сервісний центр. Те ж саме стосується інвалідів першої та другої групи й осіб, які їх супроводжують.

Віза для дитини

Як отримати візу до Австрії самостійно для вашої дитини? Дуже просто. Дозвіл для цієї категорії осіб не представляє особливої  складності. Тут діють загальноприйняті для всіх інших країн підходи.

Існують два правила, які необхідно дотримати:

  • дитина, яка не досягла віку 18 років, повинна або бути вписана в паспорт одного з батьків, або мати власний документ;
  • якщо дитина відправляється за кордон у супроводі тільки одного з батьків, то другий мусить надати письмовий дозвіл на виїзд юного мандрівника. Якщо обоє батьків залишаються вдома, тоді супроводжуючій особі знадобиться довіреність від обох.

Процедура є стандартною і особливих труднощів не викликає. Просто потрібно сходити до нотаріуса і скласти цей вид документа.

Зверніть увагу, що на кожну дитину потрібно роздрукувати окрему анкету, навіть якщо вона записана у вашому паспорті. Свій особистий підпис він ставить на анкеті тільки після досягнення 16-річного віку. В іншому випадку підписують документ батьки. І не забудьте додати копію свідоцтва про народження і довідку з навчального закладу.

Причини відмови у видачі візи

На розгляді прохання про видачу дозвільного документа знаходиться від 6 до 14 днів. Після цього консул виносить свою резолюцію, яка не завжди, на жаль, буває позитивною.

Причин тому кілька.

Австрійська віза самостійно отримана не буде за таких умов:
  • недостатнє фінансове забезпечення;
  • цивільний статус туриста – незаміжня, розлучення і т. д.;
  • відсутність власної нерухомості;
  • недостатній рівень заробітної плати;
  • наявність у Євросоюзі родичів, які потрапили туди не зовсім законним шляхом;
  • помилкова інформація в анкеті;
  • неможливо зв’язатися з особою або компанією, від якої ви отримали запрошення;
  • фіктивна інформація про зарплату, шлюб, роботу;
  • національність (найбільше підозр викликають особи з проблемних територій);
  • судимості;
  • попередні порушення візового режиму.

У деяких випадках ви можете сміливо подавати апеляцію. Але є такі ситуації, які заздалегідь приречені на провал. Наприклад, якщо ви знаєте, що відомості вказали фальшиві, то краще залиште все як є. Тим більше що причину відмови за новими правилами вам просто зобов’язані повідомити.

Подавати заяву про перегляд справи необхідно тільки в Консульство. Візовий центр не має до цього ніякого стосунку, він всього лише посередник.

Можливий період подачі прохання – 14 днів. У листі, складеному англійською або німецькою мовою, потрібно детально описати ситуацію, що виникла, викласти ваші аргументи і вкласти дублікати документів, які ви подавали раніше, разом з тими, що можуть слугувати додатковим підтвердженням несправедливості винесеного рішення.