Пенсія у Франції: з яких фондів виплачується, як нараховується, можуть іммігранти отримувати пенсію

У 2018 році жінки і чоловіки виходять на пенсію у Франції в 62 роки. Якщо француз виходить на пенсію після досягнення віку 67 він отримує повну пенсію незалежно від трудового стажу. Якщо зароблена пенсія, нижче законодавчо прийнятого мінімуму провадитися доплата.

пенсионеры во Франции

Зі статті дізнаєтеся, як формується пенсійні накопичення у Франції, як вироблятися розрахунок виплат, яку пенсію отримують мігранти.

Варіанти пенсійного забезпечення

Пенсія по старості у Франції виплачують з двох джерел:

  1. Державного солідарного Фонду, в який самозайняті та приватні підприємці компаній відраховує від Зарплати брутто у Франції 16,35 %. Наймані працівники відраховують половину обов’язкового внеску, решта за співробітника доплачує роботодавець.
  2. Пенсійних кас Agirc або Arrco в які працівники вносять додаткові суми (7% заробітку) добровільно. 8 % зобов’язаний доплатити роботодавець. Розмір доплат залежить від накопичених балів. Суму балів множать на фіксовану вартість. З урахуванням доплат французи отримують 80% останніх заробітних плат в якості пенсії.

Розмір виплат

На розмір пенсії по старості у Франції впливає кілька чинників:

  1. Мінімальний стаж роботи у Франції для виплати пенсії в повному обсязі 166 кварталів – 41,5. Якщо термін менше за кожний відсутній квартал 1,25% від передбаченої суми.

У трудовий стаж входять:

  • декретна відпустка (шість місяців);
  • вимушеного безробіття.
  1. Якщо відрахування до накопичувального пенсійного фонду вироблялися протягом 40 років, пенсіонер отримає надбавку до державної пенсії.
  2. Будь француз отримає пенсію у Франції в повному обсязі, незалежно від стажу, якщо виходить на пенсію після 67 років.

1000 € середній розмір пенсії у Франції. Якщо пенсія менше прийнятого прожиткового мінімуму провадитися доплата до 800 €.

Умови отримання пенсійних виплат

На відміну від більшості країн ЄС пенсійний вік для чоловіків і жінок у Франції однаковий 62 роки. Для отримання виплат в повному обсязі трудовий стаж повинен становити 42 роки (у більшості європейських країн 30 років достатньо). За кожний відсутній до прийнятої норми рік знімають 5% пенсійної виплати, але штрафні санкції не можуть перевищувати 25%. При цьому всі хто вийшов на відпочинок після 67 років незалежно від накопиченого стажу отримає пенсію в повному розмірі.

Увагу

Раніше в 60 років виходять на пенсію:

  • ті, почав працювати до настання віку 18 років;
  • отримав інвалідність внаслідок травми на виробництві;
  • мають стаж більше 41 року;
  • в’язні концтаборів та учасники ВВВ;
  • шахтарі;
  • залізничники;
  • художники (контактують з шкідливими для людини речовинами).

У 2018 році мінімальна трудова пенсія по старості отримується з солідарного фонду накопичення 500 в місяць максимальна 1000 євро. За рахунок доплат добровільного накопичувального фонду сума може бути збільшена. Розмір пенсії для деяких пенсіонерів перевищує зарплату найманих працівників.

Увагу
Часто зароблена пенсія по старості менше прожиткового мінімуму у Франції. У соціальні служби подають заявку з проханням про доплату відсутньої до 800 € суми.

Частина пенсії померлого пенсіонера чоловік або дружина може отримувати довічно.

Процедура оформлення пенсії

Після досягнення пенсійного віку у Загальнодержавний Соціальний фонд Франції подають заяву (встановленого зразка) з проханням розрахувати пенсійні виплати.

Для розрахунку солідарних пенсійних виплат з сумарного трудового стажу вибирають 25 років з максимальною оплатою. Заробіток індексується. Отриману суму ділять навпіл.

Якщо пенсіонер відраховував кошти в накопичувальний пенсійний фонд, він отримає доплату пропорційну всім місяців трудового стажу.

Спеціальні пенсії

У Франції виплачують спеціальні пенсії:

  • по інвалідності для осіб молодше 60 років, здатних виконувати якісь роботи 30% від останнього заробітку, повністю непрацездатних 50 %, тим, хто старше 60 років запропонують вийти на пенсію по старості;

пенсия по инвалидности

  • при народженні дитини виплачують 924 €, якщо дитина перший протягом шести місяців виплачують 560 € в місяць при народженні другої і третьої дитини допомога та строк виплат збільшується до 810 € в місяць;
  • при втраті годувальника призначають подружжю, батькам рідше дітям 54% пенсії, яку отримував би померлий + 10% на кожну дитину (до 18 років).

Яку пенсію отримують іноземці?

Між Україною і Францією не укладено договір про соціальні гарантії. Правила розрахунку пенсій для іноземців не відрізняються від розрахунку виплат місцевим жителям.

Для нарахування в пенсійний фонд Франції необхідно надати:

  • копію закордонного паспорта;
  • дозвіл на легальне проживання (копія картки ВНЖ або ПМЖ);
  • копію трудової книжки, якщо є французький трудовий стаж.

Іноземець повинен:

  • бути старше 65 років;
  • легально проживати (184 днів на рік) у Франції протягом десяти років;
  • річний дохід для однієї людини понад 9 600 € (для сімейної пари 14 904 €).

Якщо кандидат відповідає наведеним вище вимогам, він може претендувати на нарахування мінімальних виплат по старості (для одного 800 €, для пари 1242 €) навіть, якщо у нього зовсім немає трудового стажу у Франції.

Наскільки забезпечена життя французьких пенсіонерів

Як не дивно рівень пенсії і багатьох французів менше щомісячних виплат, не які працювали у Франції мігрантів.

размер пенсии

Подобається це не всім, але доводиться виживати в запропонованих умовах. Особливо важко тим, хто знімає житло і отримує мінімальну пенсію. Якщо виплати по старості менше 800 € виділяють доплату.

Власники житла прийняти участь в системі viager. У цьому випадку покупець виплачує довічну ренту продавцю.

Максимальна пенсія 2000 €, на ці гроші при наявності власного житла можна прожити, але такі суми отримує лише 10% літніх людей.

Підводимо підсумки

У Франції високий пенсійний вік (62 роки). Необхідний стаж для отримання пенсії в повному обсязі 41 рік. Пенсійна реформа передбачає безліч доплат для тих, чий дохід менше законодавчо передбаченого мінімального рівня.

Погіршення становища літніх людей викликане несприятливою демографічною ситуацією та економічною кризою. Коштів, що надходять в Солідарні пенсійні фонди недостатньо для забезпечення пенсіонерів, частка яких у загальній кількості працездатного населення зросла.

Добавку до пенсії може забезпечити добровільну участь у накопичувальних фондах, але ті, хто отримує середню зарплату, не завжди можуть виділити кошти для внеску.

Иммигрировавшим і легально прожив десять років у Франції українцям після досягнення віку 65 років гарантовано отримання 800 € на місяць, незалежно від наявності французького трудового стажу.