Українські аграрії не дорахувалися 7 мільярдів гривень

Рекордне зміцнення гривні в цьому році зовсім не порадувало українських аграріїв. Згідно з підрахунками експертів, українські аграрні компанії протягом року недоотримали 7 мільярдів гривень.

Звичайно, ревальвація національної валюти не зупинила експорт сільськогосподарської продукції, але компанії-експортери втратили велику частину прибутку. Деякі працюють практично без прибутку, чекаючи, що найближчим часом ситуація на валютному ринку зміниться і долар буде коштувати дорожче.

Для експортерів невелика девальвація національної валюти робила український експорт більш конкурентоспроможним на зовнішніх ринках.

Коментуючи ситуацію, яка склалася в аграрному секторі, в.о. міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева сказала: «Другий виклик, який опосередковано впливає на експорт сільгосппродукції – запуск ринку землі. Уже в цьому році капітальні інвестиції в технології, розширення виробництва, переробні потужності зменшилися».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в міністерстві фінансів заявили, що різке зміцнення гривні і падіння імпорту товарів не дозволять в повному обсязі виконати бюджет 2019 року.

Будівельний сектор української економіки розвивається більш динамічно, в порівнянні з іншими галузями.