Медсестри, вчителі та юристи приєдналися до протестів у Франції

У четвер профспілки провели вуличні демонстрації в містах по всій Франції, де вчителі, медсестри і адвокати приєдналися до акцій протесту з приводу пенсійних реформ, а найдовша зупинка транспорту в країні за десятиліття увійшла в свій 36-й день, повідомляє Guardian.

Більше третини вчителів припинили роботу по всій країні, і десятки шкіл закрилися в столиці. Залізничні перевезення у Франції сильно порушені, і були попередження про можливі затримки та скасування.

Минуло більше тижня з тих пір, як Еммануель Макрон закликав до «швидкого компромісу», щоб покінчити з найбільшими страйками. Уряд сподівається, що переговори протягом наступних 24 годин покладуть край тупикової ситуації зі змінами у пенсійній системі.

Але для досягнення цього посадові особи повинні отримати помірний союз з Лораном Бергером, який прокоментував в середу ввечері: “ми далекі від угоди.” Переговори продовжаться в п’ятницю.

Опитування Odoxa для Le Figaro показало, що 61% французької громадськості виправдало страйк, але 57% хочуть щоб протести зупинилися. Особливо проти люди які залежать від залізничного транспорту.

Рух протесту проти пенсійних реформ Макрона тривав довше, ніж будь-який страйк після страйку в травні 1968 р. Зупинка залізничного транспорту, що почалася 5 грудня стала найтривалішою страйком поїздів у Франції з моменту створення національної залізничної служби в 1930-і роки

Прем’єр-міністр зазначає, що для урівноваження пенсійного бюджету працівникам буде рекомендовано працювати до 64 років для отримання повної пенсії, а не виходити на офіційний пенсійний вік 62 роки.

Профспілки побоюються, що люди будуть змушені довше працювати за більш низькі пенсії. Навіть помірні профспілки незадоволені будь-якою зміною пенсійного віку.

Суперечка зачіпає суть президентського проекту Макрона і його обіцянку домогтися найбільшого перетворення французької соціальної моделі і післявоєнної системи соціального забезпечення.

Зміна пенсійної системи Франції є останнім кроком Макрона після того, як він переглянув правила праці та систему безробіття, але вона завжди була надзвичайно чутливою темою у Франції.