У Франції відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами збільшився вдвічі

“Франція подвоїла відпустку другого з батьків по догляду за дитиною з 14 днів до 28. Це одна з найщедріших політик в Європі, спрямованих на заохочення більш активної участі батьків у перші дні життя їх дітей”, – повідомляє AFP.

Принаймні, один тиждень відпустки по догляду за дитиною буде обов’язковим відповідно до законодавства, прийнятого парламентом в кінці минулого року, який вступив в силу сьогодні.

Політика також буде застосовуватися до другого з батьків для одностатевих пар, як чоловіків, так і жінок.

Франція ввела оплачувану відпустка для нових батьків в 2002 році, але тільки сім з 10 батьків користуються нею, незважаючи на численні дослідження, що показують безліч позитивних ефектів присутності обох батьків після народження.

Президент Еммануель Макрон оголосив про план продовженого відпустки у вересні минулого року, назвавши його «перш за все заходом щодо забезпечення рівності між жінками та чоловіками».

Велика частина витрат буде покрита французькою системою соціального забезпечення, що складе близько 500 мільйонів євро на рік. При цьому роботодавці покриють відпустку тільки на три дні.

23 з 27 країн-членів ЄС пропонують відпустку по догляду за дитиною, яка відповідно до директиви ЄС 2019 року встановлюється на строк не менше 10 днів. Закон повинен бути реалізований до серпня 2022 року.

Але відмінності очевидні, оскільки Німеччина, Словаччина і Хорватия не пропонують гарантовану відпустку для молодих батьків, в той час, як з цього року Іспанія пропонує до 16 тижнів.

Деякі країни, такі, як Ісландія і Швеція, пропонують «спільну» відпустку, в якій батьки можуть розділити загальну кількість днів.

У Сполучених Штатах федеральний закон не передбачає відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, але він пропонується в деяких штатах, таких, як Каліфорнія і Нью-Йорк.

«Якщо ви можете бути поруч зі своєю дитиною на щоденній основі, ви станете більш чутливими і уважними і розвинете свої батьківські навички», – сказала Ізабель Філозов, психотерапевт і віце-президент Комісії «Перші 1000 днів», яка наполягає на ще більш тривалій батьківській відпустці – до дев’яти тижнів.