Бездомні в Фінляндії швидко отримують житло і договір оренди

“Кількість бездомних в Європейському союзі (ЄС) збільшилася на 70% в порівнянні з періодом 10 років тому”, – повідомляє ARD. Фінляндія виділяється, як позитивний приклад політики щодо бездомних за допомогою особливої ​​стратегії.

Хорст Хук щоночі спить в наметі на березі Рейну недалеко від Кельна. “Чоловік бездомний, і намет для нього – рятувальний круг. Він визнає, що хотів би жити в нормальному будинку, але коли когось називають «бездомним», це тавро нелегко стерти”,- сказав 63-річний чоловік. У Європейському союзі людей з долею Гука стає все більше, в тому числі тому, що в багатьох містах немає адекватного доступного житла. Ця думка з останнього звіту Європейського союзу національних організацій допомоги бездомним (FEANTSA).

Щоночі в Європі бездомними залишаються не менше 700 000 чоловік. FEANTSA побоюється, що разом з пандемією коронавіруса кількість бездомних збільшиться. Це число, як і раніше велика, оскільки все більше і більше громадян ЄС шукають щастя в іншій країні і опиняються на вулиці. “У Німеччині багато вихідців зі Східної Європи потрапляють на вулиці. Якщо вони не пропрацювали в країні досить довго, вони випадають з соціальної системи і не мають підстав звертатися за допомогою до держави. У великих містах, таких, як Берлін і Кельн, є спеціальні пропозиції для бездомних жителів Східної Європи. Але це не вирішує проблеми”,- сказав Дірк Шумахер з Соціальної служби Кельна.

В Угорщині ж спати на вулиці заборонено з 2018 року. Якщо когось ловлять на цьому занадто часто, йому загрожує суд. Тому багато хто з бомжів ховаються від поліції в лісі або на околицях міста.

Насамперед, в Фінляндії вирішили розібратися з проживанням. Бездомні в селі, як правило, не сплять в прийомних центрах. Замість цього людина може швидко отримати житло і договір оренди. Для цього в Фінляндії є більше 7 800 будинків. Бездомні платять орендну плату зі своєї пенсії або зарплати. Якщо у нового орендаря не вистачає власних коштів, держава втручається з виплатою соціальних допомог. Цифри говорять самі за себе про успіх цієї стратегії. Фінляндія – єдина країна в ЄС, де кількість бездомних різко скоротилася за останні роки. Зараз їх 4600 чоловік.