Поряд зі Sputnik V Сербія також почне виробництво китайської вакцини Sinopharm

“Сербія стане першою європейською країною, яка вироблятиме китайську вакцину від коронавіруса Sinopharm. Про це заявив сьогодні президент балканської держави Олександр Вучич”,- повідомляє AFP.

Вучич оголосив, що угода про будівництво «заводу з виробництва вакцин» буде підписана в найближчі два тижні за підтримки Китаю та Об’єднаних Арабських Еміратів. «Ми почнемо виробництво вакцини відразу після 15 жовтня»,- сказав Вучич телеканалу RTS після зустрічі з фактичним правителем ОАЕ шейхом Мохаммедом бін Заїдом аль-Нагаяном в Абу-Дабі.

Вучич додав, що після того, як завод буде побудований, Сербія надасть вакцину країнам регіону. «Сьогодні я дізнався, що нам доведеться поставляти вакцину по всьому регіону, навіть за заводськими цінами», – сказав Вучич.

Незважаючи на те, що Сербія є країною-кандидатом в члени ЄС, вона підтримує тісні дипломатичні та економічні зв’язки з Москвою і Пекіном, і використовує крихку рівновагу, щоб стати найшвидшим виробником вакцин в континентальній Європі.

Балканська держава забезпечила масові поставки Sinopharm і російського Sputnik V, що дозволило вакцинувати близько 1,5 мільйона з 7 мільйонів.

Коли в кінці грудня Європейський Союз почав свою програму вакцинації в своїх 27 країнах-членах, бідні країни за межами його кордонів на Західних Балканах були надані самим собі. У лютому Сербія отримала попередній дозвіл на початок виробництва вакцини Sputnik V і заявила, що виробництво почнеться в середині травня.