«Чорна цвіль» вражає багатьох після зараження Covid-19 в Індії

В Індії тисячі людей заразилися “чорною пліснявою” – грибковим захворюванням, через яке лікарі видалилияють один або обидва ока у 60% пацієнтів. “У пацієнтів діагностовано мукормікоз, який починається з набряку очей і головного болю”, – пише індійська газета The Indian Expres.

«Якщо ми не видалимо весь вміст, включаючи всі тканини, нерви і повіки, інфекція може потрапити в мозок», – сказав доктор Акшай Наїр.

Він уточнив, що в цьому випадку вже неможливо врятувати життя пацієнтів. На ранніх стадіях у інфікованих буває тільки нежить, невелике оніміння обличчя, набряк очей, тому багато пацієнтів відкладають відвідування фахівця.

Мукормікоз (раніше відомий, як зігомікоз) – серйозна, але рідкісна грибкова інфекція, яка викликається групою цвілевих грибів, що проникають у навколишні кровоносні судини і руйнують їх, що призводить до некрозу тканин і смерті.

Ця цвіль живуть у навколишньому середовищі, а її спори знаходяться в повітрі. Вони затримуються в порожнині носа і прилеглих пазухах.

Досягнувши сприятливого середовища, вони проникають в тканини. Спори проростають і виділяють руйнівні соки, які перетравлюють тканини господаря і забезпечують харчування швидкозростаючим грибам. В першу чергу уражаються кістки в порожнині носа і носових пазухах. Це включає тверде піднебіння, очноямкові кістки і основу черепа. Чорні напости можна побачити в порожнині носа і порожнини рота.

“Якщо грибок руйнує орбіту і потрапляє в порожнину ока, це може викликати витрішкуватість, біль, параліч очей і сліпоту. Після проникнення в порожнину черепа, проходячи через основу черепа, інфекція блокує основні артерії і венозні синуси, що призводить до інсультів і крововиливів “, – пояснив д-р Дананджая Бат

Він додав, що іноді спори можуть потрапляти в нижні дихальні шляхи і атакувати паренхіму легенів (альвеоли і бронхіоли). Там грибок швидко зростає, руйнуючи легеневу тканину і порушуючи оксигенації крові. Звідти інфекція може поширитися на кровоносну систему, що призведе до неминучої смерті.

Захворювання не заразно і не передається від людини до людини.

Мукормікоз може виникнути в будь-який час після зараження новим коронавірусів, під час перебування в лікарні або через кілька днів чи кілька тижнів після виписки.

«Covid-19 викликає сприятливі зміни у внутрішньому середовищі господаря для грибка, і лікування ненавмисно сприяє зростанню грибка. Covid-19 пошкоджує слизову оболонку дихальних шляхів і кровоносних судин. Це також викликає збільшення сироваткового заліза, що дуже важливо для росту грибка. Такі препарати, як стероїди, підвищують рівень цукру в крові. Антибіотики широкого спектра дії вбивають не тільки потенційно патогенні бактерії, але і корисні мікроорганізми. Тривала штучна вентиляція легенів знижує імунітет, і є припущення, що грибок передається через зволожувач, забезпечений киснем. Все це створює ідеальні умови для зараження мукормікозом », – пояснив він.