Швеція не підтримує ідею створення армії ЄС

Шведський уряд не підтримує ідею створення власних військових формувань ЄС, підпорядкованих інститутам співтовариства і незалежних від США. Про це заявив міністр оборони Петер Хултквіст в інтерв’ю Шведському національному радіо перед неформальною зустріччю в Любляні, присвяченій ситуації в Афганістані і стратегічним пріоритетам Євросоюзу на світовій арені.

«Я не вважаю це основним способом вирішення наших проблем», – сказав він.

Обговорення Стратегічного плану ЄС тісно пов’язане з пошуком відповіді на фундаментальне питання: чи повинен Європейський Союз і надалі повністю покладатися на США і НАТО в питаннях власної безпеки або він повинен поступово отримати якусь стратегічну автономію.

Ідея збільшення автономії ЄС в області безпеки знову стала дуже актуальною в Брюсселі після провалу місії США і НАТО в Афганістані і відмови США продовжити евакуацію з цієї країни після 31 серпня, про що країни ЄС просили Вашингтон.

Під час зустрічі в Любляні міністри мають намір обговорити можливість створення власних сил швидкого реагування для спільноти чисельністю до 5000 чоловік.

Як зазначив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, остаточний проект концепції європейської безпеки «Стратегічний план ЄС» буде представлений в жовтні-листопаді.