Брюссель планує ухвалити закон, який захищає свободу ЗМІ в ЄС

Європейська комісія планує запровадити нові правила наступного року, щоб запобігти придбанню кількома великими медіа-групами дрібніших конкурентів та перешкодити втручанню уряду. Про це повідомив комісар Євросоюзу Тьєррі Бретон.

Цей крок Брюсселя викликаний обмеженнями свободи ЗМІ у Польщі, Угорщині та Словенії та побоюваннями, що направлення державної реклами до проурядових ЗМІ веде до непрямого політичного впливу на ЗМІ.

“Щоб вирішити ці проблеми, Європейська комісія представить закон про свободу ЗМІ наступного року”, – сказав Бретон в інтерв’ю European News Media Forum.

«Ми хочемо протидіяти всім видам необґрунтованого втручання у діяльність наших медіа-компаній. Ми повинні переконатися, що існують гарантії плюралізму ЗМІ, зокрема онлайн”, – підкреслив він.

Бретон пояснив, що запропонований закон також буде спрямований проти ворожого іноземного втручання. При цьому країни, які мають провести вибори, вважаються найбільш уразливими.

Він додав, що перед ухваленням нового закону Комісія проведе консультації з метою вивчення думки засобів масової інформації та третіх сторін.