У М’янмі лідерам опозиції виносяться вироки

Як повідомляє Reuters, сьогодні суд М’янми повинен винести перші вироки у справах проти лідера опозиції Аунг Сан Су Чжі. Максимальний термін покарання за злочини, за які її судили, становить понад 100 років.

За словами джерела, знайомого з ходом справи, у вівторок суддя винесе рішення за звинуваченням у підбурюванні і порушенні закону про стихійні лиха шляхом порушення протоколів COVID-19. Ці звинувачення передбачають тюремне ув’язнення строком до двох і трьох років відповідно.

Підсудного Вінг Мінт, поваленного президента і союзника Су Чжі з національної ліги за демократію (НЛД), у разі засудження чекає та ж доля.

Ні хунта, ні державні ЗМІ не надали інформації про судовий процес.

Су Чжі також звинувачується в корупції та розголошенні державної таємниці.

Експерти США і ООН засудили звинувачення і зажадали звільнити підсудних.

Представник хунти не відповів на дзвінки в понеділок, але раніше заявив, що незалежна судова влада надала Су Чжі належну правову допомогу.

Прихильники 76-річної Су Чжі кажуть, що ці справи політично мотивовані і покликані покласти край політичному життю жінки, яка десятиліттями захищала демократію при попередніх військових правителях, більшу частину часу перебуваючи під домашнім арештом.

М’янма перебуває в хаосі з моменту повалення уряду, а хунта намагається консолідувати свою владу на тлі протестів і збройного опору з боку ополченців, об’єднаних з тіньовим урядом, в помсту за використання смертоносної сили військовими.

У липні хунта анулювала результати голосування 2020 року, в якому перемогла партія Су Чжі.