Найбагатші країни світу

На думку більшості авторитетних експертів, сьогодні на планеті налічується близько 196 незалежних країн. Точну кількість назвати складно, оскільки деякі держави офіційно не визнаються на міжнародному рівні. Досить помилковою є думка, що найбагатша країна в світі визначається загальним рівнем ВВП, тобто ринковою вартістю кінцевих товарів і послуг, вироблених за рік у всіх галузях економіки.

Так, від обсягу ВВП багато в чому залежить міць економіки та стабільність держави загалом, але це не гарантує високий рівень життя кожному громадянину. Наприклад, у Китаї проживає понад 1,3 млрд чоловік і навіть попри серйозні макроекономічні показники про масовий добробут місцевих жителів говорити поки рано. Тому, відповідаючи на питання, яка найбагатша країна в світі, звичайно враховують ВВП на душу населення.

найбагатша країна в світі

Як правило, провідні позиції тут займають невеликі країни з величезними запасами природних ресурсів або з дуже розвиненою технологічною економікою. Стандарти життя в таких державах досить високі. З огляду на рівень ВВП на душу населення (паритет купівельної спроможності – ПКС) за офіційними даними Міжнародного валютного фонду, виділимо рейтинг топ-10 найбагатших країн світу в 2017 році.

 

НАЙБАГАТШІ КРАЇНИ СВІТУ: СПИСОК
КРАЇНАВВП НА ДУШУ НАСЕЛЕННЯ ($)
1.Катар127 660
2.Люксембург104 003
3.Сінгапур90 151
4.Бруней76 884
5.Кувейт71 887
6.Норвегія69 249
7.Ірландія69 231
8.ОАЕ67 871
9.Швейцарія59 561
10.Сан-Марино59 058

10 НАЙБАГАТШИХ КРАЇН СВІТУ

КАТАР

Найбагатша країна в світі в 2017 році – це Катар. Держава розташована на Близькому Сході поруч із Саудівською Аравією, Бахрейном і ОАЕ. Населення Катару в 2017 році становило близько 1,6 млн осіб. Економічне зростання та добробут місцевих жителів забезпечує перш за все експорт нафти й природного газу. Багато в чому завдяки багатим природним ресурсам, які дозволили створити ідеальну інфраструктуру, Катар стане першою країною в регіоні де в 2020 році відбудеться чемпіонат світу з футболу.

ЛЮКСЕМБУРГ

Друге місце в рейтингу найбагатших країн світу посідає невелика західноєвропейська держава Люксембург у якому в 2017 році проживало всього близько 570 тисяч осіб. Вигідне географічне розташування між такими потужними країнами як Німеччина, Франція та Бельгія, сприяє залученню іноземних інвестицій, налагодженню торгових відносин і зростанню економіки Люксембурга. У державі рівною мірою розвинені промисловість і фінансовий сектор.

СІНГАПУР

Стабільна політична ситуація і сприятливий інвестиційний клімат дозволили Сінгапуру стати однією з найбагатших країн на планеті. Держава розташована на Південному Сході Азії недалеко від Малайзії. Населення Сінгапуру в 2017 році не перевищувало 5,7 млн ??осіб. Місцева економіка відрізняється максимальною відкритістю і свободою, що привертає бізнесменів із різних куточків земної кулі. У Сінгапурі майже немає безробіття і відсутня корупція. Активно розвиваються високі технології та інновації, медицина, туризм і банківський сектор.

БРУНЕЙ

Бруней – це ще одна мініатюрна країна в Південно-Східній Азії з населенням близько 435 тисяч чоловік. Основу економіки становлять видобуток нафти й природного газу. Держава Бруней-Даруссалам (офіційна назва) омивається Південно-Китайським морем і має комфортний клімат. Це дуже красиве місце, що залучає велику кількість туристів. Місцеві громадяни вельми освічені, більшість володіє англійською мовою. Влада забезпечує жителів безкоштовною медициною і не стягує податки з особистих доходів.

КУВЕЙТ

Топ-5 найбагатших країн світу замикає Кувейт, держава – власник одного з найбільших запасів нафти на планеті (з огляду на невелику територію). Більш ніж 90% дохідної частини бюджету забезпечується завдяки експорту нафтопродуктів. Держава розташована між Іраком і Саудівською Аравією. Населення Кувейту в 2017 році становило близько 2,8 млн осіб. Про високий економічний рівень країни свідчать вартість і надійність місцевої валюти – кувейтського динара, який сьогодні є найдорожчим у світі.

НОРВЕГІЯ

На відміну від багатьох арабських країн, Норвегія гарантує високий рівень життя місцевим громадянам не тільки через продаж нафти і газу, хоча і має величезні запаси енергоресурсів. Наприклад, держава є одним з найбільших експортерів морепродуктів. В економіці активно застосовуються нові технології та розвивається промисловість. Населення Норвегії в 2017 році налічувало близько 5,2 млн осіб. Країна не входить до складу Європейського союзу, але підтримує тісні торговельні зв’язки з іншими розвиненими державами Європи.

ІРЛАНДІЯ

Республіка Ірландія ділить із ще меншою за площею Північною Ірландією невеличкий острів на півночі Європи поряд із Великобританією. Добробут ірландців забезпечується завдяки розвиненій економіці, де переважає гірничодобувна промисловість, виробництво харчових продуктів і банківський сектор. Високі технології та інноваційна продукція впроваджуються в кожну сферу діяльності. Населення Ірландії налічує близько 4,9 млн осіб. Фундаментом багатства країни є торгівля.

ОБ’ЄДНАНІ АРАБСЬКІ ЕМІРАТИ

Об’єднані Арабські Емірати мають одну з найбільших економік на Близькому Сході. Розташовується держава в південно-західній частині Азії поряд із Саудівською Аравією та Оманом. Одна з найкрасивіших і дуже багата країна з великими запасами нафти, доходи від продажу якої формують близько 30% ВВП. Значну частку бюджетних надходжень забезпечує сфера туризму та фінансовий сектор. Населення ОАЕ в 2017 році становило близько 5,8 млн осіб. У країні фактично відсутні податки та створені оптимальні умови для залучення іноземних інвестицій.

ШВЕЙЦАРІЯ

Швейцарія – це красива європейська країна з дуже високим рівнем життя і квітучою економікою. Всесвітньо відомий нейтралітет держави щодо політичних і військових об’єднань сприяє успішній торгівлі та розвитку взаємовигідних відносин із різними країнами планети. Населення Швейцарії в 2017 році налічувало 8,1 млн осіб. Майже кожен швейцарський громадянин із глибокою повагою ставиться до культури та традицій рідної країни. Основа економіки – це банківський сектор і високотехнологічна якісна продукція.

САН-МАРИНО

Замикає рейтинг найбагатших країн світу 2017 року карликова держава, буквально вбудована в територію Італії, – Республіка Сан-Марино. Економіка базується на сфері туризму, банківському секторі та деяких галузях виробництва. Наприклад, тут випускають вироби з кераміки, шиють одяг, виготовляють меблі й окремі харчові продукти. Населення Сан-Марино в 2017 році становило всього 32,1 тисячі осіб. Головним торговим партнером держави, на частку якого припадає до 90% експорту, що очевидно, є Італія.

На жаль, країни пострадянського простору перебувають далеко за межами десятки найбагатших країн світу. Наприклад, у 2017 році за рівнем ВВП (ПКС) на душу населення Росія була на 48-й позиції (26 490 $), Республіка Білорусь – на 67-й (18 000 $), а Україна на – 113-й (8 305 $).