Довше живеш – довше працюєш: у Швеції на пенсію можна буде виходити не раніше 64 років

Для шведів уряд на Різдво разом з подарункової бочкою меду під ялинку, приготувала і не маленьку ложку дьогтю. Провівши дослідження тривалості життя і уважно вивчивши статистичні дані, в шведському уряді прийшли до висновку, що їх громадяни живуть в середньому на два з половиною роки довше, ніж донедавна.

Швеция: выход на пенсию в 64 годаПісля зважування всіх «за» і «проти» було прийнято рішення про те, що починаючи з 2026 року працівники зможуть виходити на пенсію не в 61 рік, як тепер, а в 64 роки. Про підвищення мінімального віку, з досягненням якого працівники зможуть отримувати державну пенсію днями домовилися політичні партії Швеції.

Пенсійна система, яка працює в даний час, була розроблена понад 20 років тому, за цей період тривалість життя в країні в середньому зросла не два з половиною роки. Реформа передбачає, що по досягненню пенсійного віку, якщо працівник висловить бажання продовжувати працювати, то компаніям буде складно звільнити спеціаліста з займаної посади. Швеція не є винятком із списку країн, які прийняли рішення про збільшення пенсійного віку, оскільки системи забезпечення людей похилого віку не можуть ефективно працювати в сучасних умовах старіння населення Європи.